Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Probiotikumok az irritábilis
bélszindróma (IBS) kezelésében

2015. ÁPRILIS 16.
#probiotikumok #ibs #mikrobióta

Megosztás a FacebookonMegosztás a Google+ rendszerébenMegosztás a Tumblr-en

Egyre növekszik a mikrobióta összetételéről, tulajdonságairól felhalmozódott tudás, valamint azon vizsgálati eredmények mennyisége is, amelyek az IBS tüneteket ennek az összetett baktérium közösségnek a megváltozásával összekapcsolják és keresik a fennálló összefüggéseket.

A következő cikk szerzői (Balassa Tímea, Dr. Wacha Judit) rámutatnak a téma fontosságára és kiemelik a bélbarrier és a mikrobióta diszfunkció oki szerepét a krónikus gasztrointesztinális betegségek tüneteinek kialakulásában.

A tanulmány letölthető:

Balassa Tímea, Dr. Wacha Judit:
Probiotikumok az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésében
Kattintson ide a tanulmány elolvasásához »


Az utóbbi évtizedben nagyon intenzív tudományos területté vált a béltraktusban élő mikrobák (mikrobióta) kutatása. A kutatók érdeklődése kiterjed mind a baktériumok funkcionális és genetikai tulajdonságaira, mind a mikrobióta és a gasztrointesztinális rendszer működésének és egyes kórfolyamatainak összefüggéseire, valamint elsősorban (de nem kizárólag) az emésztőszervrendszert érintő betegségek probiotikumokkal történő kezelésének hatékonyságára is. Különös figyelmet kaptak ezek közül is az olyan betegségek, amelyek krónikusak, vagy rendszeresen visszatérő tünetekkel járnak, mint amilyen például az irritábilis bélszindróma (IBS) is.

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 

Protexin