Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Lenyelhető szenzor segítségével mérhető a táplálkozás bélflórára kifejtett hatása

A szenzor mérete hasonló egy vitaminkapszula méretéhez. Célja, hogy mérje a bélgázok összetételét és mennyiségét, ezen belül a hidrogén, a széndioxid és az oxigén mennyiségét – mindezt valós időben.

A lenyelhető szenzor jelentősen gazdagíthatja ismereteinket a táplálkozás mikrobiomra kifejtett hatásairólA melbourne-i RMIT egyetem kutatói hét önkéntes vizsgálatát végezték el, akik részben magas, részben pedig alacsony rosttartalmú diétát folytattak. A vizsgálat eredménye alapján a kapszula valós időben képes mérni a táplálék emésztése kapcsán felszabaduló gázok összetételét. A kutatók szerint a kapszula képes biztonságos módon mérni a táplálkozási szokásokkal együtt megváltozó bélműködés hatásait. A vezető kutató, Kourosh Kalantar-Zadeh professzor szerint az eszköz segítségével számos, eddig ismeretlen információhoz lehet jutni.

Eddig, ha információt akartunk szerezni a bél mikrobiomjáról, akkor egy hosszú szondára volt szükség, melynek segítségével abból mintát tudtunk venni. A kapszula segítségével folyamatosan képesek vagyunk nyomon követni a mikrobiom működését, a táplálék emésztését, és annak útját a bél különböző szakaszaiban. A szenzor egy teljesen noninvazív megoldás a bélflóra működésének monitorozására.

A táplálék hatása

A szenzor képes jelezni, hogy mely probiotikum és mely prebiotikum milyen hatással van az egyes bélszakaszok bélflórájának működésére.

A gyomor-bélrendszer kóros működésének kapcsán az orvosok és a dietetikusok első gondolata általában az, hogy megváltoztassák a beteg étrendjét és így információt szerezzenek az ennek kapcsán létrejött változásról. A kutatók szerint az eszköz segítségével sok és hasznos információt tudnak adni a betegek és a szakemberek számára a táplálkozással összefüggő felfúvódás, hányás vagy hasmenés összefüggéseiről.

Kalantar-Zadeh professzor hozzáteszi, hogy a szervezet védekező mechanizmusának új útját fedezték fel a módszer segítségével. A táplálékban található esetleges mérgező anyagok oxidálásának útjára derült fény a szenzor mérései alapján. Ez az út akkor lép működésbe, amikor a táplálék a szokásosnál hosszabb ideig marad a gyomorban. Ez a gyomor saját védekező mechanizmusa, aminek meglétéről eddig nem volt tudomásunk.

Egy másik felfedezés az volt, hogy a vastagbélben előfordulhat oxigén. Ez a meglepő eredmény azt mutatja, hogy jelentős mennyiségű oxigén jelenhet meg a vastagbélben magas rosttartalmú diéta fogyasztása kapcsán – ez ellentmond annak a korábbi ismeretnek, mely szerint a vastagbél lényegében oxigén-mentes.

Piaci lehetőség

Mivel a szenzor sikeresen túllépett a humán kipróbálás fázisán, lehetőség nyílik a termék piaci megjelenésére. Dr. Kyle Berean, a találmány társszerzője szerint a szenzor teljesen biztonságos és minden esetben kiürül.

A szenzor egy lehetséges diagnosztikai eszköz a bél megbetegedéseinek a vizsgálatára a táplálék felszívódási zavaraitól kezdve a vastagbél daganatokig. A csoport együtt dolgozik a Planet Innovation céggel és megalapították az Atmo Biosciences nevű vállalkozást, amely a termék piacra vitelét végzi. Az eredményekre alapozva kezdődik majd a fázis II. humán vizsgálat, amely lehetővé teszi, hogy a piacra lépjenek ezzel a forradalmi új eszközzel a betegek és a szakma hasznára.

A vizsgálatok a Monash Egyetem részvételével történtek.

Felhasznált irodalom

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »