Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Vizsgálati eredmények az élelmi rostok fogyasztásáról

2013. DECEMBER 11.
#rostok #IBS #Lepicol

Megosztás a FacebookonMegosztás a Google+ rendszerébenMegosztás a Tumblr-en

Az Archive of Internal Medicine 2011 júniusi számában a kutatók beszámoltak egy vizsgálatról, melyet igen nagyszámú minta feldolgozása alapján értékeltek. A közel 400 ezer résztvevő (219 ezer nő, 169 ezer férfi) bevonásával végzett felmérés szerint az étkezési rostok fogyasztása igen jelentős mértékben hozzájárult a gyulladásos folyamatok csökkenéséhez és ezen keresztül a halálozási arány csökkenéséhez.

Az étkezési szokásokkal foglalkozó közlemények nagy részében felhívják a figyelmet a rostok fontosságára. Ennek ellenére a jellemző napi fogyasztás az ajánlott érték felét sem éri el. Ezek az ajánlások gyakran már unalomig ismételtnek tűnnek, főleg az egészségügyi szakemberek számára. Ennek fő oka, hogy a hatást bizonyító tények gyakran kis mintaszámú vizsgálatokon alapulnak. A most júniusban megjelent közlemény igen erős statisztikai alapokon nyugszik, melyet az USA Nemzeti Rákkutató Intézete értékelt.

A vizsgálat1 tanúsága szerint a napi 30 gramm rost fogyasztása jelentősen csökkentette a kardiovaszkuláris, a fertőzéses és a légzőszervi megbetegedések kockázatát. A megfelelő mennyiségű rostot fogyasztók 22 %-kal kisebb eséllyel halnak meg a fenti megbetegedések következtében.

Az oldható rostokról szóló korábbi, 2009-es kanadai háziorvosi lap közleménye szerint az oldható rostok jótékony hatást gyakorolnak IBS-ben, különösen annak székrekedéses formája esetében2. Ugyanezt a véleményt támasztja alá az Amerikai Táplálkozástudománya Társaság véleménye is3.

A svédországi Lund Egyetem kutatói már régen fölhívták a figyelmet arra, hogy a rostok és a probiotikus baktériumok egymás hatását erősítik4. Az egyre gyarapodó irodalom hatására a kutatások iránya a rostok mellett jelenlévő pro-és prebiotikumok egymást erősítő hatását támasztják alá, amelyről egy 2010-ben publikált vizsgálat ad részletes áttekintést5.

Ezekre a tudományos alapokra épülő készítmény ma ajánlható a betegek részére.

A Lepicol Plus gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény. Az 5 grammos tasakok tartalma: 3,45 g oldható élelmi rost (Plantaginis ovatae seminis tegumentum, egyiptomi útifű maghéjőrlemény), 1,50 g inulin és 0,05 g probiotikum (Lactobacillus plantarum, Lb rhamnosus, Lb delbruecki ssp. bulgaricus, Lb acidophilus, Bifidobacterium bifidum).

További részletekért kattintson ide a Lepicol Plusról »

Felhasznált irodalom

 1. Dietary Fiber Intake and Mortality in The NIH-AARP Diet and Health Study.
  Y. Park, A. F. Subar, A. Hollenbeck, A. Schatzkin. Archives of Internal Medicine, 2011, 18
 2. The role of diet in symptoms of irritable bowel syndrome in adults: a narrative review.
  Heizer WD, Southern S, McGovern S. J Am Diet Assoc. 2009 Jul;109(7):1204-14.
 3. Complementary and alternative medicine for treatment of irritable bowel syndrome.
  Shen YH, Nahas R. Can Fam Physician. 2009 Feb;55(2):143-8.
 4. Immunonutrition: role of biosurfactants, fiber, and probiotic bacteria.
  Bengmark S. Nutrition. 1998 Jul-Aug;14(7-8):585-94.
 5. Immunomodulatory effect of fibres, probiotics and synbiotics in different life-stages
  Romeo J, Nova E, Wärnberg J, Gómez-Martínez S, Díaz Ligia LE, Marcos A. Nutr Hosp. 2010 May-Jun;25(3):341-9.

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

 

Protexin