Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

A terhesség alatt szedett probiotikumok megvédhetnek a gyermekkori elhízás ellen

A probiotikumok szedése módosítja a kövérséghez köthető géneket mind az anyában, mind pedig az újszülöttekben. Az European Journal of Nutrition szaklapban megjelent közlemény szerint a probiotikumok megváltoztatják a génexpressziót azáltal, hogy csökkentik a DNS metilációját 37 gén esetében.

A terhesség alatt szedett probiotikumok megvédhetnek a gyermekkori elhízás ellenA DNS metilációja a géneket változtatja meg azáltal, hogy abba egy metilcsoportot épít be. A metiláció következtében megváltoztatja a gén aktivitását a azáltal, hogy módosítja a transzkripció folyamatát. A legfontosabb kövérséghez köthető gén, és más gének DNS metilációjának következménye a megnövekedett kövérségi kockázat, amely csökkent a probiotikumot kapott kísérleti csoportban – nyilatkozta a finn Turku egyetem kutatói csoportja.

 

„Három gén különösen fontos az anyai elhízás, és öt gén pedig a gyermekkori elhízás esetében. Az FTO (elhízáshot köthető) gén metilációja jelentősen felerősíti a zsír felhalmozódását, amely az ismert legerősebb genetikai rizikó faktor. A probiotikumok szedése kapcsán az FTO gén működésének csökkenenését mutatták ki.”

 

Az eredmények jelentősége

Nagy jelentősége van annak, hogy a fenti epigenetikai jelenség (azaz, hogy a terhes anyák probiotikum szedése módosítja az újszülöttek génjeinek működését) új stratégiák kidolgozásához vezethet az elhízás elleni fellépésben. ’Az eredményeink arra utalnak, hogy a terhesség alatti probiotikum szedés hatást gyakorol a DNS metilációjára és így az elhízés génjeinek módosulását idézi elő gyermekekben.

A genetikai adottságok és a környezet hatása már régen ismert az elhízás esetében, ugyanakkor ezek hatásának súlya máig vita tárgya. Mindezek ellenére a jelen vizsgálat eredménye a jövőben fontos kiindulópontja lehet azoknak kezdeményezéseknek, amelyek a gyakori elhízással küzdő családokat érinti.

A vizsgálat részletei

A pilot vizsgálatba 15 terhes finn anyát vontak be, akiket kettős vak, randomizált elrendezésben vizsgáltak. A vizsgált törzsek Lactobacillus rhamnosus, és a Bifidobacterim lactis voltak, naponta egymilliárd baktérium-tartalom mellett. Hét anya probiotikum kapszulát, nyolc anya placebót kapott. A kísérlet az anyák első orvosi látogatási napján, majd a szoptatás ideje alatt, de maximum hat hónapig tartott.

A DNS metiláció mérését vérmintákból végezték, melyeket a vizsgálat előtt, majd a gyerekek születését követő 6-12 hónapos korban végeztek az Ingenuity Pathway módszer segítségével.

Felhasznált irodalom

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »