Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Az iskolás korú gyerekek egészsége és a probiotikumok közötti összefüggések

Az European Respiratory Society 2010-es barcelonai konferenciáján Mario Cazzola professzor és munkatársai bemutatták annak a három hónapos klinikai vizsgálatnak az eredményeit, melyet a probiotikumok és az iskolás korú gyerekek egészsége közötti összefüggésék vizsgálatára folytattak le.

A három hónapos, dupla-vak, placebo kontrollált vizsgálatba 135 egészséges diákot vontak be, olyanokat, akik a vizsgálatot megelőző évben legalább három esetben vagy felső légúti, vagy gyomor- bélrendszeri betegségben szenvedtek. Az egyik csoport placebot, a másik egy probiotikus baktériumokból álló összetett készítményt (egy lactobacillus és két bifidobaktérium törzs keverékét) és a probiotikumok növekedését elősegítő prebiotikumot is kapott.

A vizsgálat eredménye szerint a probiotikumot + prebiotikumot kapott csoportban a betegségek előfordulási aránya jelentősen, 25%-kal kisebb volt a placebo kontrollhoz képest.

"A vizsgálataink azt mutatják, hogy a szimbiotikus (pro+prebiotikus) kezelés hatásos megelőzés lehet az iskolai hiányzások csökkentésében mind a Th1, mind pedig a Th2 domináns reakciók esetében.” Cazzola professzor szerint az „iskolai hiányzások igen jó mérőszámnak bizonyulnak és csökkentésük nagyon hasznos a gyerekek szülei számára is."

Felhasznált irodalom

A vizsgálat részletei ide kattintva érhetőek el:
Efficacy of a synbiotic supplementation in the prevention of common winter diseases in children: a randomized, double-blind, placebo-controlled pilot study. Cazzola M, Pham-Thi N, Kerihuel JC, Durand H, Bohbot S. In European Respiratory Society

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

 

Protexin