Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Befolyásolható-e pre- és probiotikumokkal a csecsemők immunválasza?

Az intestinalis mikroflóra az anyatejjel táplált csecsemőkben meghatározó szerepet tölt be a belek fiziológiás funkciójának támogatásában és az immunrendszer fejlődésében. Az anyatejben található oligoszacharidok képesek szelektíven stimulálni a Bifidobaktériumok és a Bifidobaktériumok növekedését.

Az utóbbi években számos törekvés irányult arra, hogy tápszerrel táplált csecsemőkben is létrehozható legyen az anyatejjel táplált csecsemőkére jellemző bélflóra. Ezek közül az egyik a probiotikus törzsek prebiotikumokkal történő támogatása volt. A vizsgálat tudományos publikációk eredményeinek analízisével kereste a választ a kérdésre.

A prebiotikumok a vékonybélből felszívódni nem képes anyagok, amiket a baktériumok fermentálnak, anyagcsere-folyamataikhoz felhasználnak. Közéjük tartoznak a galakto-oligoszacharidok és a frukto-oligoszacharidok, melyek keverékét a vizsgálatokban arra használtak, hogy az anyatejben található oligoszacharidok hatását utánozzák. A fogyasztó és nem fogyasztó csoportok összehasonlításával sikerült megállapítani, hogy a keverék dózisdependens módon képes növelni a bifidobaktériumok számát, valamint csökkenti a patogén baktériumok jelenlétét. Az oligoszacharidok hatékonyságát a baktériumok által termelt rövid láncú zsírsavak koncentrációján, valamint a széklet pH értéken keresztül mérték.

Az áttekintett vizsgálatok közül több a prebiotikumok klinikai hatékonyságáról is beszámolt. Kimutatták, hogy az atópiás dermatitis szempontjából magas kockázatúak körében csökkent a betegség előfordulásának gyakorisága. Ezen kívül megállapítható volt, hogy a prebiotikumot fogyasztó, első életévükben járó csecsemők körében csökkent az intestinalis és az alsó légúti fertőzések előfordulása.

Felhasznált irodalom

  1. Unidad de Nutrición Clínica, Departamento de Pediatría, Hospital Universitario 12 de Octubre, Madrid, Spain. jmoreno.hdoc@salud.madrid.org

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

 

Protexin