Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

A bélbaktériumok befolyásolhatják
a táplálék tranzit idejét

2014. MÁRCIUS 2.
#tranzitidő #GLP-1 #mikrobióta

Megosztás a FacebookonMegosztás a Google+ rendszerébenMegosztás a Tumblr-en

2013 novemberében a Cell Host & Microbiome c. folyóiratban megjelent tanulmány szerint a bélen áthaladó táplálék tranzitidejét a mikrobióta hatására felszabadult hormonok komplex rendszere befolyásolhatja.

Csíramentes és normál környezetben nevelt egereket hasonlítottak össze abból a szempontból, hogy a bélflóra tagjai hogyan befolyásolják a GLP-1 hormon termelődését. Ebből is látszik az iniciális bélflóra összetételének rendkívül fontos volta, az hogy egy élőlényben milyen mikróbák telepednek meg először.

Anita Wichmann, aki a göteborgi egyetem munkatársa, a kutatás vezetője és a kutatócsoportja arra a megállapításra jutottak, hogy a bélbaktérium fajok a GLP-1 alapszintjét befolyásolják. Hozzátették azt is, hogy a megemelkedett GLP-1 szint egy adaptív módon kialakult válaszreakció, amely az elégtelen vastagbél sejt energia ellátottság miatt alakul ki. Meglepő módon a mikróbák által termelt rövid szénláncú zsírsavak hiányában a GLP-1 szint magasabb a normál értéknél. A vastagbélből származó GLP-1-nek fontos szerepe van a vékonybélen áthaladó táplálék tranzit idejének lelassításában, ami adaptív válaszreakció a tápanyagok felszívódásának serkentése érdekében.

„ Folyamatosan fedezünk fel olyan funkciókat, amelyek szabályozásában a bélmikrobióta tagjai vesznek részt. Ez is kiemeli hihetetlen fontosságukat az egészség megőrzésben és a betegség megelőzésben” – jegyzi meg Fredrick Bäckhed.

A táplálék bélrendszerben eltöltött ideje határozza meg a tápanyagok felszívódásának mértékét, következésképpen egészségi állapotunkat. A bélflórát alkotó baktériumok egyik fontos feladata a vastagbélbe eljutó tápanyagok lebontása, energiaforrást biztosítva ezzel a vastagbélhámot alkotó sejtek számára.

A felfedezés, miszerint a GLP-1 befolyásolja a táplálék bélcsatornában eltöltött idejét olyan terápiás lehetőséget adhat az egészségügyben dolgozók kezébe, amellyel a tápanyagok abszorpcióját a tranzitidő növelésével befolyásolni lehet, ezáltal akár a malnutríció terápiás lehetősége is lehet.

A vékonybélben táplálék által eltöltött idő egy nagyon érzékeny egyensúlyi folyamattal szabályozott jelenség. Meg kell találni, azt az optimális időt, amíg a táplálékból megfelelő mennyiségű tápanyag felszívódik, ugyanakkor a patogének nem tudnak megtelepedni a bélfalon.

Wichmann: „Felfedeztük, hogy a vékonybélen keresztül történő táplálék tranzitját a GLP-1 szabályozza, amelyről eddig ismeretes volt, hogy a glukóz metabolizmust és az étvágyat szabályozza.”

A vastagbélből származó GLP-1-nek fontos feladata van a béltranzit lassításában, amely a vastagbél elégtelen energia ellátottságára adott adaptív válasz. Az anorexia nervosa betegségben, amely leggyakrabban a 12-15 éves korú fiatal lányokban fordul elő, megemelkedett GLP-1 szintet mutattak ki, amely lassabb gasztrointesztinális tranzitidővel jár. Ez a megfigyelés alátámasztja, hogy ez az emberi szervezet konzervált mechanizmusa.

A kutatók által publikált szakcikk eredményei alapján megállapítható, hogy a mikrobióta az energia háztartás alakulásához jelentős mértékben hozzájárul, valamint a gazdaszervezet génexpresszióját és a bél fiziológiáját.

A fenti rövid cikk Nathan Gray írásának fordítása nyomán és felhasználásával készült. Az eredeti angol nyelvű szöveg ezen a linken érhető el: https://www.nutraingredients.com

Felhasznált irodalom

  1. Nathan Gray: Intestinal bacteria may influence food transit throught the gut. 2013
    https://www.nutraingredients.com
  2. Wichmann, A. et al (2013) Microbial Modulation of Energy Availability in the Colon Regulates Intestinal Transit, Cell Host & Microbe, Vol 14, Issue 5, p.582-590.

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

 

Protexin