Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Gyermekkori ekcéma kezelése szimbiotikummal

2013. NOVEMBER 22.
#szimbiotikumok #ekcéma #gyermekkor

Megosztás a FacebookonMegosztás a Google+ rendszerébenMegosztás a Tumblr-en

A szimbiotikumok (probiotikumok+ a növekedésüket segítő prebiotikumok) előnyös szerepéről több cikk jelent meg, elsősorban a gasztroenterológiai és a nőgyógyászati szakterületeken. Az utóbbi időben fölgyorsult a bőrgyógyászati szerepük kutatása is. Ennek keretében ellenőrzött klinikai vizsgálatot végeztek 60 gyerek bevonásával.

A British Journal of Dermatology 2012 januári számában(1) számoltak be arról a vizsgálatról, amelyben a szimbiotikumok szerepét vizsgálták a gyermekkori ekcéma kezelésében.

A kontroll csoport csak prebiotikumot (fruktooligoszacharidot), míg a másik, szimbiotikus csoport a prebiotikum mellett probiotikumot (egy Lactobacillus törzset) is kapott. A gyerekek 2 és 14 év közöttiek voltak, mindegyikük súlyos vagy közepes erősségű atópiás dermatitiszben szenvedett. A vizsgálat időtartama nyolc hét volt.

A tünetek erősségét a SCORAD (SCORing Atopic Dermatitis) értékelés alapján végezték el, azaz az érintett terület nagysága, a tünetek erőssége, és a viszketés erőssége illetve ezek életvitelre gyakorolt hatása alapján(2).

A kontroll, csak prebiotikumot kapó csoportban előnyös változás indult el. A vizsgálat kezdetén a gyerekek 60%-ának súlyos, 40%-ának közepes mértékű atópiás dermatitisze volt. A nyolc hetes kezelés végén a súlyos esetek száma 20%-ra, a közepes esetek száma 60%-ra, az enyhe esetek száma 20%-ra változott:

A szimbiotikus csoportban igen jelentős javulást mértek. A súlyos esetek száma a kezdeti, 75%-os szintről igen erőteljesen csökkent és eltolódott a közepes, illetve az enyhébb tünetek irányába:

A kutatók véleménye szerint a szimbiotikum alkalmazása jelentős előnyt mutat a csak prebiotikumot kapott csoporttal szemben. Ez a vizsgálat is alátámasztja azt a tapasztalatot, hogy a probiotikumok és a prebiotikumok együttes alkalmazásától várható a legelőnyösebb hatás több biológiai végponton is.

Felhasznált irodalom

  1. K-G Wu et al. Lactobacillus salivarius plus fructo-oligosaccharide is superior to fructo-oligosaccharide alone for treating children with moderate to severe atopic dermatitis: a double-blind, randomized, clinical trial of efficacy and safety. British Journal of Dermatology 2012 Jan;166(1):129-36.
  2. SCORAD: https://www.fondation-dermatite-atopique.org/en/healthcare-professionals-space/scorad-and-po-scorad

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

 

Protexin