Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Gyermekkori konstipáció kezelése szinbiotikummal (Protexin Restore)

2014. ÁPRILIS 6.
#székrekedés #szimbiotikumok

Megosztás a FacebookonMegosztás a Google+ rendszerébenMegosztás a Tumblr-en

A gyermekkori székrekedés gyakori probléma. A pre- és probiotikumok gyermekkori székrekedésben való alkalmazását külön-külön ugyan már néhány klinikai vizsgálat igazolja, azonban ez az első olyan tanulmány, amelyben a szimbiotikumok (pre- és probiotikum együtt) terápiás hatását vizsgálják.

Dupla-vak, placebo kontrollált vizsgálatban 102 fő 4-12 éves gyermek vett részt 4 hétig, akik funkcionális székrekedésben szenvedtek. A funkcionális székrekedést a Római III kritériumoknak megfelelően határozták meg.

Randomizált módon 3 csoportba (A,B,C) osztották a résztvevőket: Az A csoport naponta 1,5ml paraffint és placebót kapott testtömegkilogrammonként, a B csoport 1 tasak szinbiotikumot (Protexin® Restore) plusz placebót, a C csoport pedig testtömegkilogrammonként 1,5 ml paraffint naponta és mellé egy tasak szinbiotikumot (Protexin® Restore) kapott. A következő paramétereket vizsgálták: bélmozgások gyakorisága, széklet konzisztenciája, széklettartási zavar epizódok, hasi fájdalom, fájdalmas székelések. A kezelés sikerességét és a mellékhatásokat a vizsgálat végén és elején is meghatározták.

Az eredményeket tekintve a bélmozgások heti gyakorisága minden csoportban megnőtt, de a legjobb érték a C csoportban mutatkozott, azok között, akik a paraffint és a szinbiotikumot is kapták (lásd 1. táblázat).

1. ábra
1. táblázat

Minden csoportban javult a széklet állaga, ugyanakkor a fekális inkontinencia, a hasi fájdalom, valamint a fájdalmas székelés viszont csökkent az összes csoportban anélkül, hogy szignifikáns különbség mutatkozott volna a csoportok között. A mellékhatásokat tekintve a B csoportban, akik csak a Protexin® Restore szinbiotikumot kapták nem írtak le mellékhatást. Az A és C csoportban a paraffin olaj átszivárgására panaszkodtak. A kezelés sikerességét vizsgálva kiugró eredményt nem mutatkozott a csoportok között.

A tanulmány eredményeiből megállapítható, hogy a szinbiotikumoknak a gyermekkori konstipációra kezelésében pozitív hatásuk van.

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

 

Protexin