Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Probiotikus törzsek megnövelik
az influenza vakcina hatékonyságát

A Bifidobacterium animalis ssp. lactis (BB-12®) és Lactobacillus paracasei ssp. paracasei (L. casei 431®) értékelése influenza vakcináció hatására: dupla vak, randomizált, placebo kontrollált tanulmány

A vírusos úton terjedő felső légúti megbetegedéseket az egyik leggyakoribb betegségnek tartják, és sokszor nehézkes a gyógyulási folyamat.

A probiotikumok immunrendszer erősítő szerepe annak tulajdonítható, hogy képesek befolyásolni és stabilizálni a bél mikrobiótájának összetételét, ezáltal a potenciális patogénekkel szembeni ellenállás megnő, és modulálja az immunrendszer paramétereit.

A jelenlegi tanulmány a Bifidobacterium animalis ssp. lactis (BB-12®) és Lactobacillus paracasei ssp. paracasei (L.casei 431®) törzsek immunmoduláló képességét vizsgálja az influenza vakcina hatására egészséges egyénekben. Randomizált, placebó kontrollált, dupla-vak párhuzamos csoportos tanulmányt folytattak 211 alany bevonásával (56% nő, átlagéletkor: 33,2 (szórás: 13,1) év). Az alanyok legalább 109 CFU mennyiségű BB-12®-t kapszula vagy L.casei 431®-t tejital formájában, majd a csoport random módon kiválasztott része placebót kapott a megfelelő formában.

Két hét elteltével szezonális influenza elleni oltást kaptak a résztvevők. A plazma és nyálmintákat a vizsgálat kezdetén, majd hat hét múlva összegyűjtötték. A mintákat ellenanyag, citokin és a natív immunrendszer paraméterekre vizsgálták. A probiotikumot és vakcinát kapó csoport plazmamintájában szignifikánsan nagyobb volt az IgG, IgG1, IgG3 szint a placebó csoporthoz képest (1. és 2. ábra). A specifikus IgG szint is szignifikánsan nagyobb volt mindkét probiotikus csoportban a placebóhoz képest. Szintúgy mindkét probiotikumot konzumáló csoportban jelentősen nagyobb volt a nyálmintából kimutatható IgA szint a placebo csoporthoz viszonyítva (3. és 4.ábra). Ugyanilyen megfigyeléseket tettek, amikor az össz ellenanyag szinteket határozták meg. A plazma citokinek és a natív immunparaméterek esetében nem találtak különbséget.

A vizsgálatok alapján a BB-12 és a L.casei 431 egészséges egyénekben az adaptív immunrendszer hatékonyabb működéséhez járul hozzá az influenza vakcináció után. Az IgG1, IgG3 megemelkedett szintje a Th1 és Th2 limfociták aktivitásáról, a makrofágok fagocitotikus tevékenységéről és a komplementer rendszer működéséről tanúskodik.

Az eredmények alapján megállapítható, hogy a Bifidobacterium animalis ssp. lactis és a Lactobacillus paracasei ssp. paracasei fajok törzseit tartalmazó kiegészítés hatékony módja lehet az immunrendszer erősítésének azáltal, hogy edzi a szisztémás és mucosalis immunválaszt.

Grafikonok

1. ábra
1. ábra

2. ábra
2. ábra

3. ábra
3. ábra

4. ábra
4. ábra

Felhasznált irodalom

  1. Rizzardini G, Eskesen D, Calder PC, Capetti A, Jespersen L, Clerici M. 2012. Evaluation of the immune benefits of two probiotic strains Bifidobacterium animalis ssp. lactis, BB-12®and Lactobacillus paracasei ssp. paracasei, L. casei 431® in an influenza vaccination model: a randomised, double-blind, placebo-controlled study. Br J Nutr. Mar;107(6):876-84.

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

 

Protexin