Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Probiotikumok és az immunrendszer – egyre több evidencia

A probiotikumok kapcsán az egyik leginkább kutatott és evidenciákkal alátámasztott terület az immunrendszer erősítése. A hatalmas mennyiségű információ kapcsán egy kevéssé ismert és valóban meglepő tény, hogy az immunrendszer sejtjeinek 70 százaléka a bélben található. Ezzel magyarázható, hogy a bélben zajló folyamatok, így elsősorban az ott élő baktériumok meghatározó szerepet játszanak az immunrendszer aktivitásának fenntartásában.

Számos klinikai vizsgálat bizonyítja, hogy a probiotikus baktériumok hasznos segítőink lehetnek a felső légúti fertőzések során. Három klinikai vizsgálatot emelünk ki ezek közül.

A Pediatrics folyóiratban 2009-ben közölt vizsgálatban 248 egészséges, 3-5 éves gyermekeknek adtak lactobacillus acidophilus-t önmagában, illetve bifidobaktériummal kombinálva1. Az eredmények szerint a lactobacillus adagolása szignifikáns csökkenést eredményezett bizonyos tünetek (köhögés, láz, orrfolyás) esetében, és a tünetek fennállásának átlagos időtartamát körülbelül felére csökkentette. A betegek szempontjából még fontosabb volt, hogy egyhatodára csökkent az antibiotikum használat gyakorisága. A kombinált (lactobacillus + bifidobaktérium) kezelés magasabb hatékonyságot mutatott, ami az ilyen készítmények előnyére utal az egykomponensűekkel szemben.

Nem csupán a gyermekek esetében hasznos a probiotikumok alkalmazása. Az angliai Bangor Egyetemen vizsgálták azokat a tényezőket, amelyek előnyös hatással járnak a sportolók egészségére nézve2.

Az egyetem állásfoglalása szerint: "Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy bizonyos készítmények? így például a lactobacillusok, képesek az immunrendszer erősítésére és a megbetegedések gyakoriságának csökkentésére a magas teljesítménykényszer alatt álló sportolók esetében."

2011 áprilisában közölték azokat az eredményeket, melyek egy Svédországban végzett dupla vak, placebo kontrollált klinikai vizsgálatból származtak3. A vizsgálatba vont 272 felnőtt kétféle probiotikus baktériumot, Lactobacillus plantarumot és a Lactobacillus paracasei baktériumot kapott. Az eredmények szerint a kezelt csoportban a közönséges nátha gyakorisága 67 százalékról 55 százalékra csökkent (p < 0.05), valamint csökkent a tünetek fennállásának ideje is 8.6-ról 6.2 napra.

Ezek az eredmények – összevetve a gyermekek esetében végzett, a harmadik bekezdésben bemutatott vizsgálattal – azt mutatják, hogy a probiotikumok kortól függetlenül képesek csökkenteni mind a tünetek súlyosságát, mind pedig a tünetek fennállási idejét.

Felhasznált irodalom

  1. Leyer GJ, Li S, Mubasher ME, Reifer C, Ouwehand AC: Probiotic effects on cold and influenza-like symptom incidence and duration in children. Pediatrics 2009, Volume 124: 172-179
  2. Walsh NP, Gleeson M, Pyne DB, Nieman DC, Dhabhar FS, Shephard RJ, Oliver SJ, Bermon S, Kajeniene A.: Position statement. Part two: Maintaining immune health. Exerc Immunol Rev. 2011;17:64-103.
  3. Berggren A, Lazou Ahrén I, Larsson N, Önning G. Randomised, double-blind and placebo-controlled study using new probiotic lactobacilli for strengthening the body immune defence against viral infections. Eur J Nutr. 2011 Apr;50(3):203-10. Epub 2010 Aug 28.

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

Protexin