Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

A bakteriális vaginózis kezelése kombinált, clindamycin és probiotikus terápiával

Ismert, hogy bakteriális vaginózisban lecsökken a hüvelyt védő laktobacillusok és megnövekedik az anaerob baktériumok száma. Már egy korai, 2006-ban megjelent vizsgálatban1 is igazolták, hogy a jól bevált antibiotikus kezelést igen hatásosan lehet kiegészíteni probiotikumok adásával. Az akkori következtetés szerint az antibiotikummal egyidejűleg alkalmazott, majd az antibiotikus kezelés befejezése után probiotikus laktobacillusokkal tovább folytatott helyi kezelés igen jó eredménnyel állította helyre az antibiotikum miatt kipusztult természetes hüvelyi flórát.

A fenti következtetés újragondolását és a terápia szempontjából gyakorlati előnyöket feltáró eredményt hozott az a közlemény, amely 2011 júniusában2 jelent meg. A finn tanulmány szerint valóban logikus terápiás megközelítés az antibiotikum után adott probiotikus kezelés, ugyanakkor feltették azt a kérdést, hogy milyen befolyást gyakorol az antibiotikum jelenléte a probiotikus baktériumokra és, hogy mennyi időnek kell eltelnie az antibiotikum alkalmazásától addig, amikor a hüvelyi flóra helyreállítása érdekében probiotikumokat érdemes alkalmazni.

A clindamycin helyi alkalmazását követően 8 napig vizsgálták a hüvelyben mérhető koncentráció-változást a kezelés megkezdése előtt, utána egy nappal, majd a 3-ik, az 5-ik, és a 8-ik napon. A clindamycn koncentrációja már harmadik naptól kezdve gyorsan csökkent és az 5-ik napon már csak igen alacsony koncentrációban volt jelen. A kutatók azt javasolják, hogy a probiotikus laktobacillusok pótlását csak az antibiotikus kezelést követő 5 nap elteltével kezdjék meg, mivel ez idő előtt az antibiotikum szintje a laktobacillusok pusztulását is okozhatja.

Mindkét vizsgálat alátámasztja azt a gyakorlatot, hogy az antibiotikum által elpusztított hüvelyi flórát helyileg alkalmazott laktobacillus kezeléssel* kell pótolni.

* A Protexin Gynophilus kapszulában kifejezetten a hüvelyi laktobacillus flóra támogatására, pótlására kifejlesztett baktériumtörzs, valamint a növekedését segítő prebiotikum található.

Felhasznált irodalom

  1. Augmentation of antimicrobial metronidazole therapy of bacterial vaginosis with oral probiotic Lactobacillus rhamnosus GR-1 and Lactobacillus reuteri RC-14: randomized, double-blind, placebo controlled trial. Anukam K, Osazuwa E, Ahonkhai I, Ngwu M, Osemene G, Bruce AW, Reid G. Microbes Infect. 2006 May;8(6):1450-4. Epub 2006 Mar 29
  2. Vaginal retention of locally administered clindamycin. Eriksson K, Larsson PG, Nilsson M, Forsum U. APMIS. 2011 Jun;119(6):373-6.

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

 

Protexin