Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

A bélflóra és a terhesség alatti túlzott hízás

2012. NOVEMBER 2.
#testsúly #elhízás #koleszterin

Megosztás a FacebookonMegosztás a Google+ rendszerébenMegosztás a Tumblr-en

A British Journal of Nutritionban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a terhesség alatt meghízó nők bélcsatornájának mikrobiológiai képe különbözik azokétól, akik csak normális mértékben gyarapodnak.

Elhízás

A spanyolországi Valenciában 50 várandós nő vizsgálata kimutatta, hogy a terhesség alatt túlzott súlyfelesleget felszedő nők bélcsatornájában több az Escherichia coli és kevesebb a bifidobaktérium, mint a normálisan gyarapodó nőkében.

"A bélflóra összetétele kapcsolatban áll a testsúllyal, a gyarapodással és az anyagcsere biomarkereivel a terhesség alatt, aminek jelentősége lehet a nők és a csecsemők egészségének megőrzésében" – írták a spanyol Nemzeti Kutatási Tanács kutatói.

A vizsgálat korábbi tanulmányokra épül, amelyek kimutatták a kapcsolatot a bélrendszer mikroflórája és az elhízás között. Az áttörést jelentő közlemény (Peter J. Turnbaugh et al., Nature 2006; 444, 1027-1031) 2006 decemberében jelent meg és arról számolt be, hogy a kövérek és a soványak bélflórája eltérő; és ha az elhízott ember súlya csökken, a mikroflóra is hasonlóvá válik a soványakéhoz, ami arra utal, hogy az elhízásnak mikrobiológiai összetevője is lehet.

Új eredmények: A vizsgálat során terhességük 24. hetében összehasonlították 34 normális súlyú és 16 túlsúlyos nő bélrendszerének mikrobiológiai összetételét, valamint laboratóriumi paramétereiket. A túlsúlyos nőknél kevesebb volt a bifidobacterium és a bacteroides, több volt viszont a staphylococcus, enterobaceriacea és az Escherichia coli mennyisége, mint a normál súlyú nők esetében.

Az emelkedett bacteroides szint jótékonynak tűnik, mert magasabb HDL-koleszterin- és folsav-szinttel, míg a magasabb bifidobaktérium szint a B vitaminok magasabb szintjével társult. A kirívóan nagy súlyfelesleget felhalmozó nők esetében magasabb volt az Escherichia coli és alacsonyabb a bifidobaktériumok szintje normális súlyú nők adataihoz képest.

Még korai lenne azt mérlegelni, hogy mi a szerepük a probiotikumoknak a túlsúlyos terhes nők kezelésében, de a kutatás azt mutatja, hogy lehet ilyen szerepük a jövőben. Annál is inkább, mert finn kutatók kimutatták: a terhesség alatt adott probiotikumok csökkentik az újszülöttek későbbi elhízásának a kockázatát.

Felhasznált irodalom

  1. British Journal of Nutrition. Published online ahead of print, First View article, doi:10.1017/S0007114510000176 "Gut microbiota composition is associated with body weight, weight gain and biochemical parameters in pregnant women". Authors: A. Santacruz, M. C. Collado, L. García-Valdés, M. T. Segura, J. A. Martin-Lagos, T. Anjos, M. Martí-Romero, R. M. Lopez, J. Florido, C. Campoy, Y. Sanz

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

 

Protexin