Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

A hüvely mikroflórája és a szexuális úton terjedő betegségek kapcsolata

Az egészséges hüvelyflóra fontos védelmi vonal a patogénekkel szemben. Ha ez a nagyrészt Lactobacillus-okból álló flóra megbomlik, csökken a mennyiségük, ezzel helyet adnak különböző anaerob baktériumoknak, amelyek bakteriális vaginózist okoznak. A bakteriális vaginózis összefüggésbe hozható számos szexuális úton terjedő betegséggel is.

Azoknak a nőknek, akiknek a hüvelyflórájukban kevés tejsavbaktérium van, sokkal inkább ki vannak téve a szexuális úton terjedő patogéneknek. Számos tanulmány igazolja, hogy az abnormális hüvelyflóra összefüggésbe hozható a Neisseria gonorrheae, Chlamydia trachomatis, Trichomonas vaginalis patogének megjelenésével. Longitudinális és keresztmetszeti vizsgálatok igazolják a hüvelyflóra megváltozásának és számos vírusos szexuális úton terjedő fertőzésnek a (pl. humán immundeficiencia vírus – HIV; humán papillómavírus - (HPV); herpesz szimplex vírus – (HSV); cytomegalovírus - (CMV) kapcsolatát.

A HIV fertőzés gyakoriságát tekintve a Nugent-skála szerint intermediate (átmeneti) hüvelyflóra (megjelennek a Lactobacillusok mellett a Gardenella és Mobiluncus morfotípusok is) és a már bakteriális vaginózisos állapotú hüvelyflórát hasonlították össze. A HIV fertőzöttség a bakteriális vaginózisban szenvedő nők körében gyakoribbnak bizonyult.

A genitális herpesz szimplex vírus egy jelentős kofaktor a HIV transzmisszióban és hasonlóképpen a HIV-hez, a fertőzés kockázata ebben az esetben is a vaginális flóra megváltozásához köthető. Egy amerikai keresztmetszeti vizsgálatba 1207 nőt vontak be. A HSV-2 előfordulási gyakorisága nagyon alacsonynak mutatkozott a normál, Lactobacillus dominált hüvelyflóra esetében (14,5%), míg szignifikánsan magasabbnak a bakteriális vaginózisban szenvedők esetében (41,8%).

A cytomegalovírus (CMV) fertőzés nagyon jelentős opportunista patogénnek számít az immungyenge betegekben és születési fertőzéshez és számos teratogén komplikációhoz vezet. A bakteriális vaginózisban szenvedő nők CMV intrauterin átvitelének kétszeres kockázattal rendelkeznek.

Az 5-féle vírusos szexuális úton terjedő betegség (HPV, HIV, HSV-1 és HSV-2, HCV) és BV előfordulását vizsgálva 2326 amerikai nőben két variánsos analízisben arra jutottak, hogy a BV előfordulási gyakorisága szorosan összefügg az 5-féle vírusos szexuális megbetegedés mindegyikével.

Következtetésképpen elmondható, hogy a tartósan fennálló bakteriális vaginózis és a Nugent skála szerinti intermediate (átmeneti) hüvelyflóra növekedett kockázatot jelent számos vírusos szexuális úton terjedő betegség megszerzésében.

A megfelelő számú Lactobacillus jelenléte nemcsak a szexuális úton terjedő betegségektől óv, hanem a vírus fertőzés transzmisszióját is csökkenti. A szexuális úton terjedő betegségek megelőzésében lényeges pont a megfelelő, egyensúlyi hüvelyflóra, amely helyi hatású, élő tejsavbaktériumot tartalmazó probiotikus készítménnyel fenntartható és helyreállítható.

Felhasznált irodalom

  1. Forrás: C. Nardis, L. Mosca, P. Mastromarino (2013)
    Vaginal microbiota and viral sexually transmitted diseases,
    Ann Ig:25: 443-456.

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

 

Protexin