Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

A probiotikumok hatása a papillomavírus fertőzés okozta cervicalis lesiok sorsára

2014. FEBRUÁR 5.
#HPV #fertőzés #probiotikum

Megosztás a FacebookonMegosztás a Google+ rendszerébenMegosztás a Tumblr-en

A probiotikumokat számos urogenitalis fertőzés adjuváns kezelésére használják, mint alternatív terápiás eszközt. Jelen vizsgálat arra kereste a választ, hogy befolyásolja-e a HPV fertőzés okozta precancerosus cervix lesiok cytologiáját a probiotikumok használata.

A kontrollált, prospektív vizsgálatban 54 nő vett részt, mindegyiküknél HPV pozitivitást és low grade intraepithelialis lesiot állapítottak meg. Az értékelést PAP-kenetből végezték 6 hónapos utánkövetéssel. A kísérleti csoport tagjai napi rendszerességgel fogyasztottak probiotikus italt, a kontroll csoport ilyen kezelésben nem részesült.

Az eredmények azt mutatták, hogy a probiotikumot fogyasztó csoport tagjainál kétszer akkora eséllyel (60% vs 31%) rendeződnek a cytologiai abnormalitások, mint a probiotikumot nem fogyasztók esetében.

Továbbá kimutatták, hogy míg a kontroll csoport tagjainak körében csak 19%-ban szűnt meg a HPV pozitivitás, addig a kísérleti csoportnál ez 29%-ban történt meg. A pilot study a HPV asszociált abnormális cervix cytologiák kezelésének egy új perspektíváját mutatta meg.

Felhasznált irodalom

  1. Departments of a Primary and Interdisciplinary Care Pathological Anatomy Oncology, Faculty of Medicine and Health Sciences, University of Antwerp, University Square 1, Wilrijk Department of Gynaecology, ZNA Middelheim Hospital, Antwerpen, Belgium.

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

 

Protexin