Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

A testsúly és a szülés módjának kapcsolata

Régóta ismert tény, hogy a magzati belek sterilek, csupán a szülés után alakul ki az egészséges bélflóra. A normál úton született gyermekek esetében a szülőcsatornán történő áthaladás során a baba szájába a mama hüvelyében található – többnyire tejsavbaktériumokból álló – baktérium-flóra kerül. Ez lesz az alapja a baba bélflórájának, mely a későbbiek során kiegészül bifidobaktériumokkal és más baktériumtörzsekkel is.

Amennyiben a szülés nem a természetes úton, hanem császármetszéssel történik, úgy a mama hüvelyi flórája nem kerül be az újszülöttbe, tehát az egészséges flóra egyik jellegzetes baktériuma hiányozni fog a baba bélrendszeréből. Ennek az egyik következményére hívja föl a figyelmet az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban megjelent közlemény1.

A kohorsz vizsgálat célja volt, hogy felderítsék, vajon van-e összefüggés a szülés módja és a későbbi testsúly alakulása között.

A vizsgálatba 2057 személyt vontak be, melynek során a születéstől felnőttkorig követték a személyek egészségének alakulását. A vizsgálatban számos paramétert elemeztek, melyek közül a testsúly alakulása és a szülés módja erős korrelációt mutatott. Kimutatták, hogy a császármetszéssel született személyek között lényegesen magasabb arányban fordultak elő olyanok, akiknek felnőttkori (23-25 éves korban) testsúlya meghaladta a 30-as BMI értéket.

A szerzők következtetése szerint a világszerte megfigyelhető elhízási hullám mögött meghúzódó egyik tényező a császáros szülések egyre növekvő aránya.

Az egészséges bélflórát nélkülöző, császárral született gyermekek esetében érdemes megfontolni olyan készítmények – például a Protexin Restore – adását, mely már újszülött kortól alkalmazható, az egészséges gyermekekre jellemző baktériumtörzseket tartalmaz, így hozzájárul a kiegyensúlyozott bélflóra kialakításához és a probiotikum mellett prebiotikumot is tartalmaz.

Felhasznált irodalom

  1. Helena AS Goldani et al.: Cesarean delivery is associated with an increased risk of obesity in adulthood in a Brazilian birth cohort study. Am J Clin Nutr, 2011 Jun; 93(6):1344-7.

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

 

Protexin