Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Lactobacillus versus Antibiotikum a húgyúti fertőzések megelőzésére

2013. AUGUSZTUS 3.
#antibiotikum #posztmenopauza

Megosztás a FacebookonMegosztás a Google+ rendszerébenMegosztás a Tumblr-en

Randomizált kettős vak, non-invazív vizsgálat posztmenopauzás nőkben

Azoknál a posztmenopauzás nőknél, akiknek legalább három húgyúti fertőzésük van egy évben profilaktikus jelleggel helyi alkalmazású ösztrogén vagy alacsony dózisú antibiotikum szedése ajánlható. A nők többsége azonban az ösztrogén alkalmazását elutasítja, ezért az antibiotikum mellett maradnak. Az egyre növekedő antibiotikum rezisztencia a patogénekkel szemben azonban megnöveli a visszatérő húgyúti fertőzések megelőzésében szerepet kapó alternatív készítmények létjogosultságát.

A posztmenopauzás nőkben természetes módon lecsökken az endogén módon jelenlévő tejsavbaktériumok száma, és ez megnöveli az Enterobacteriaceae család megtelepedésének esélyét, amely a húgyúti fertőzések megjelenéséért felelős. A Lactobacillus tartalmú készítmények alkalmazása segít helyreállítani a hüvelyflóra egyensúlyát, ezáltal megakadályozza a patogének elszaporodását.

Anyag és módszer

2005 január és 2007 augusztus között 252 posztmenopauzás nőt vontak be randomizált, kettős vak vizsgálatba, akiknek visszatérő húgyúti fertőzésük volt. 12 hónapig napi egyszer profilaktikusan 480 mg trimethoprim-sulfamethoxazol-t, vagy kétszer naponta 109 TKE (telepképző egység) tartalmú Lactobacillus rhamnosust is tartalmazó kapszulát kaptak. A vizsgálat az Escherichia coli-val szemben kialakult antibiotikum rezisztenciát is vizsgálta az antibiotikumot és a probiotikumot kapó csoport között.

Eredmények

Az egy hónapos trimethoprim-sulfamethoxazol profilaxis után az E. coli rezisztenssé válik sulfamethoxazollal, trimethoprim-mel és amoxicillinnel szemben. A rezisztencia nem növekedett a Lactobacillust tartalmazó készítmény profilaxisa után.

Következtetés

A visszatérő húgyúti fertőzéses posztmenopauzás nőkben a profilaxisként alkalmazott Lactobacillus tartalmú készítmény képes helyreállítani a természetes okokból hiányzó laktobacillusokat, ezáltal megakadályozzák a patogének térfoglalását a hüvelyi mikrokörnyezetben. Az élő, probiotikus tejsavbaktériumokat tartalmazó készítmények további előnye, hogy nem alakul ki rezisztencia a patogénekkel (mint pl. a visszatérő húgyúti fertőzést okozó E. coli) szemben.

Felhasznált irodalom

  1. Mariëlle A. J. Beerepot et al (2012) Lactobacilli vs Antibiotics to prevent urinary tract infections, Arch Intern Med 172 Vol. 9 704-712.

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

 

Protexin