Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Az Lcr Regenerans® (Gynophilus) hatása a hüvelyi gombafertőzés tüneteire

A hüvely összetételében a szerves és szervetlen vegyületeken kívül, élő mikroorganizmusok is találhatók. A hüvelyi nyálkahártya felszíni rétegeinek természetes leválása során glikogén szabadul fel, amelyet a Döderlein baktériumok metabolizálnak, és tejsavat termelnek. Ezeknek a baktériumoknak a jelenléte és működése biztosítja a hüvelyi pH 3,8 és 4,4 tartományban maradását. A hüvely természetes védekező képességét a fertőzésekkel szemben a savas pH védi meg, mert a leggyakrabban előforduló kórokozó mikroorganizmusok számára ez az érték nem tolerálható. Ezért elengedhetetlen a Döderlein baktériumok jelenléte, hogy biztosítsák a megfelelő savas közeget.

A Döderlein baktériumok számát sokféle tényező befolyásolhatja, pl. visszatérő gombás fertőzések, hirtelen hőmérséklet-változás, terhesség, kandidiázis, diabétesz, orális fogamzás gátlók, méhen belüli fogamzásgátlók használata, széles spektrumú antibiotikumok, szteroidok, tampon, immunszuppresszánsok, szoros ruházat (pl. harisnyanadrág), gombaölő szerek, különböző gyógyszerek pl. spermicidek, dezodorok, tisztálkodási szerek, higiéniai kendők, óvszer.

A Döderlein Lactobacillusok stimulálják és erősítik az immunrendszert, segítenek eltávolítani a patogéneket, stabilizálják a hüvelyi mikrokörnyezetet.

Az előtanulmány célja

A tanulmány célja az Lcr Regenerans® (Gynophilus hüvelykapszula hatóanyaga, amely Lactobacillus casei subsp. Döderlein-t tartalmaz) összetevő hatékonyságának vizsgálata a visszatérő gombás fertőzés és más etiológiájú hüvelyi tünetek tekintetében. Az előtanulmányban a résztvevők napi 2 hüvelykapszulát kaptak (egyet reggel, egyet este) hét egymást követő napon keresztül. Minden kapszula 341 mg Lcr Regenerans® -t tartalmaz.

Összegezve az eredményeket megállapítható, hogy mind minőségileg és mind mennyiségileg statisztikailag szignifikáns, pozitív terápiás hatást mutatott a Gynophilus hüvelykapszula mind a mycosisos, mind a más etiológiájú hüvelyi tünetek tekintetében. A mycosisos csoportban a következő tünetek csökkentek: hüvelyfolyás, égető és diszkomfort érzés, premenstruációs vulvovaginális pruritus, hüvelyszárazság. A nem gombafertőzéses eredetű csoportban az égető érzés, premenstruációs vulvovaginális pruritus tüneteket tekintve volt érzékelhető a pozitív változás. Mindezen pozitív változások a betegek visszajelzéseiből is megállapíthatók.

Anyag és módszer

A vizsgálatban 40 nő vett részt, akiket három csoportba osztottak (10-15-15)

  • 1. csoport: tíz páciensből ötnek visszatérő gombás fertőzés okozta, míg a másik ötnek egyéb etiológiából fakadó diszkomfort érzése volt. Ők a standard terápiát (antibiotikumot vagy antifungális szert) kaptak hét egymást követő napon.
  • 2. csoport: Tizenöt nőnek a recidiváló gombás fertőzés miatt alakultak ki a kellemetlen tünetek. Ők szintén hét napon keresztül kapták a 341 mg Lcr Regenerans®hatóanyagot tartalmazó Gynophilus hüvelykapszulát, naponta kétszer: reggel és este.
  • 3. csoport: Ebbe a csoportba azok a betegek kerültek, akiknek a kellemetlen tüneteik más okból (nem gombás fertőzés miatt) alakultak ki. Szintén egy hétig naponta két Gynophilus hüvelykapszulát kaptak.

Egy hét után, majd egy utánkövetéses vizsgálatban tíz nap után vizsgálták meg a betegeket. Meghatározták a hüvelyflórában helyet foglaló morfotípusokat ill. változásukat, közvetlen vizsgálatot, majd kolonoszkópiát végeztek. A betegek véleményére is kíváncsiak voltak a kezelés hatékonyságát illetőleg.

Eredmények

Az eredmények számszerű adatai az 1. és 2. táblázatban láthatók. Az első kezelés alkalmával a standard terápiás csoport 40%-nak, míg az Lcr Regenerans® csoport 50%-nak volt 5 vagy annál több megfigyelhető morfotípusa. A második vizsgálatban a standard terápiában 50%, míg az Lcr Regenerans® csoportban 66,6%-nak volt 5 vagy annál nagyobb számú morfotípusú Döderlein bacillusa.

A 2. táblázatban láthatók a közvetlen nőgyógyászati és a kolkoszkópiás vizsgálat eredményei. Az Lcr Regenerans® csoportban első ellenőrzéskor 57,7%, a második vizitkor pedig 95,5%-nak volt normál eredménye (összehasonlítva a másik csoporttal 40% és 100%). A Gynophilust kapó betegek első kolkoszkópiás vizsgálatakor 77,8%, míg a második alkalommal 92,6%-nak volt normál eredménye. A 3. táblázat eredményeit összefoglalva a második vizsgálat alkalmával szignifikáns különbség mutatkozott a következő tünetekben: hüvelyi folyás, égető és diszkomfort érzés, valamint a pruritus. A 4. táblázatban maguknak a betegeknek a véleményét olvashatjuk, melyben a χ2 próba szerint szignifikáns különbség mutatkozott a mycosisos etiológián belül a standard és az Lcr Regenerans® -szal kezelt csoport között.

1. táblázat: Döderlein bacillus koncentrációjának változása

2. táblázat: A közvetlen és a kolkoszkópiás vizsgálat eredményei

3. táblázat: Változások a standard kezelésben részesülők és az Lcr Regenerans® csoportja között a hüvelyi folyás, égető és diszkomfort érzés, premenstruációs vulvovaginális pruritus és hüvelyszárazság tekintetében.

4. táblázat: Betegek értékelése a standard terápiáról és az Lcr Regenerans® terápiáról a mycosis és más etiológiájú fertőzés hatékonyságáról

 

Következtetés

Az Lcr Regenerans® hatékonynak bizonyult jelentős terápiás hatása van a folyásra, égető és diszkomfort, valamint a premenstruációs vulvovaginális pruritusra.

Az Lcr Regenerans®-t kapó csoport és a standard terápiával kezelt csoport között a második ellenőrzés alkalmával minden tünet értékelése esetében szignifikáns különbség mutatkozott. A standard terápia hatására csak a folyásos tünetek javultak.

Akik az Lcr Regenerans® hatóanyagot tartalmazó Gynophilus hüvelykapszulát alkalmazták, a Döderlein baktériumflórára jellemző morfotípusok sokkal nagyobb számban voltak jelen. Az antibiotikumot és gombaölő szerrel kezelt betegekben pedig ezeknek a morfotípusoknak a pusztulása, csökkenése volt megfigyelhető.

A konkrét tünetek javulása tekintetében a standard terápia első és második ellenőrzés eredményei között nem volt szignifikáns különbség. Az Lcr Regenerans® -szal kezelt mycosis-os csoport első és második vizsgálatának eredményei között azonban szignifikáns különbség mutatkozott a következő tünetek esetében: hüvelyfolyás, égető és kellemetlen érzés, premenstruációs vulvovaginális pruritus, hüvelyszárazság. A más etiológiájú csoport esetében jelentős javulás az égető érzés és a premenstruációs vulvovaginális pruritusban mutatkozott.

Összegezve az eredményeket megállapítható, hogy mind minőségileg és mind mennyiségileg statisztikailag szignifikáns, pozitív terápiás hatást mutatott a Gynophilus hüvelykapszula mind a mycosisos, mind a más etiológiájú hüvelyi tünetek tekintetében. A mycosisos csoportban a következő tünetek csökkentek: hüvelyfolyás, égető és diszkomfort érzés, premenstruációs vulvovaginális pruritus, hüvelyszárazság. A nem gombafertőzéses eredetű csoportban az égető érzés, premenstruációs vulvovaginális pruritus tüneteket tekintve volt érzékelhető a pozitív változás. Mindezen pozitív változások a betegek visszajelzéseiből is megállapíthatók.

Felhasznált irodalom

  1. Irene et al (2012) An exploratory pilot study on the effects of Lcr Regenerans® (Lactobacillus casei subspecies rhamnosus Döderlein) on the vaginal pH, discomfort and symtomy induced by recurrent mycosis and other etiologies (French version published in Genesis N°167).

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

 

Protexin