Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Legújabb klinikai vizsgálat a Gynophilus hüvelykapszula hatásosságának igazolására!

A Lactobacillus casei var rhamnosus hatékonysága a bakteriális vaginózis megbomlott hüvelyflóra egyenőtlenségének helyreállításában. Randomizált, nyílt, egy centrumú vizsgálat.

A hüvelyi alkalmazású probiotikus tejsavbaktériumok megnövelhetik a klinikai és mikrobiológiai hatásosságot a bakteriális vaginózis kezelésében. A tanulmány célja a Lactobacillus casei var rhamnosus (Gynophilus – Lcr 35 probiotikus faj) alkalmazásának értékelése a hüvelyflóra egyensúlyának helyreállításában, és a visszatérő kellemetlen tünetek megelőzésében. A vizsgálatban résztvevőknek anaerob hüvelyfertőzésük volt, amelyet per os ill. lokális nitroimidazol-lal kezeltek.

Módszer: A tanulmányban 60 nő vett részt, akiket random módon két csoportba osztottak. A bakteriális vaginózist az Amsel/Nugent besorolás szerint állapították meg. Az egyik csoport (n=25) 5 napos metronidazol kezelésben vett részt, amelyből 500 mg-ot kapott naponta kétszer per os, valamint az első és harmadik napon 1000 mg-os metronidazol hüvelykúpot is (továbbiakban M+M). A másik csoport (n=26) terápiás rendje ugyanúgy nézett ki, mint az első csoporté, azonban ez a csoport még 7 napig kapta a Lactobacillus casei var rhamnosus, Lcr 35 törzset a Gynophilus hüvelykapszula formájában naponta kétszer (M+M+G).

Eredmények: 30-40% -os eltérés ill.javulás mutatkozott meg annak a csoportnak a klinikai jellemzőiben, akik a standard nitroimidazol terápia mellé Lcr 35 probiotikumot (Gynophilus) is kaptak. A legfőbb klinikai mutató az Amsel kritérium tekintetében a csak antibiotikumot kapó csoport javulási százaléka 60%-a (n=15), ugyanakkor az Lcr 35-t (Gynophilus) kapó csoportban ez az érték 88,5% (n=23). A klinikai paraméterek tekintetében fontos jellemző a kulcssejtek jelenléte (clue cells), amelyek olyan hüvely epithél sejtek, amelyeket baktériumok fednek; a lúgos irányba eltolódó pH, az amin teszt, és ha az Amsel kritériumokból legalább három teljesül. Látható a különbség a kétféle terápia között az 1. ábrán.

1. ábra

Következtetés: A Gynophilus alkalmazása a bakteriális vaginózis konvencionális 5-nitrimidazol terápiájának klinikai és mikrobiológiai hatásosságát 25-30%-kal megnövelte. A hüvelyflóra mikrobiológiai egyensúlya a betegek 88%-ban helyreáll, amely előfeltétele az alacsony százalékú bakteriális vaginózis relapszusnak.

Felhasznált irodalom

  1. Kovachev et al (2013) Effect of Lactobacillus casei var rhamnosus (Gynophilus) in restoring the vaginal flora by female patients with bacterial vaginosis—randomised, open clinical trial. Akush Ginekol. 2013; 52 Suppl 1:48-53.

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

 

Protexin