Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Női intim termékek hatása a hüvely mikrobiótájára

Fashemi és munkatársai által publikált tanulmányban egy a női hüvelyflórában természetesen előforduló tejsavbaktériumot izoláltak, és in vitro különböző intim alkalmazású szerek hatását vizsgálták a tejsav baktérium növekedésére és szaporodására, túlélésére ill. IL-8 termelésre.

Bevezetés

Négyféle szer hatását vizsgálták, az egyik hidratáló hatású hüvelykrém (összetevők: víz, glicerin, propilén-glikol, hidroxi-etil-cellulóz, DMDM hydantoin, diazolidinyl urea, EDTA dinátrium, poliszorbát 20, metil-parabén, Anthemis noilis (kamilla) virág kivonat, poliquaternium-5, citromsav, Aloe barbadensis, tokoferol-acetát);a másik egy intim mosakodó (összetevők: tisztított víz, benzoesav, ecetsav); és a harmadik pedig egy sikosító (propilén-glikol, glicerin, Trifolium pratense (réti here), metil-parabén).

Negatív kontrolként a nonoxynol-9 (a továbbiakban N-9) anyagot alkalmazták, amely spermaölő szerek összetevője és közismerten bactericid hatású.

A Lactobacillus-t pozitív kontrollként 2 és 24 órán keresztül inkubálták KSFM (keratinocyte serum free medium) közegben, szimulálva a hüvely környezetében a normál körülmények közötti növekedését, ez tehát pozitív kontrollként szolgált. Szintén 2 és 24 órán keresztül 35-on inkubálták anaerob körülmények között a három intim szerrel, ill. az N-9 negatív kontrollként használt vegyülettel.

Eredmények

A tejsavbaktérium növekedését és szaporodását, a telepképző egységek (CFU=colony forming unit) számba vételével és a hígítási sorból való visszaszámolással végezték. A korábbi vizsgálatoknak megfelelően az N-9 negatív hatást fejtett ki a baktérium növekedésére és szaporodására, ahogyan ezt az 1. ábrán is lehet látni: 2 óra inkubáció után szignifikáns mértékben (p<0,01) lecsökkent a számuk, míg 24 óra elteltével teljesen elpusztultak a tejsavbaktériumok (2. ábra).


1. ábra: A különböző intim termékek hatása a tejsavbaktériumok növekedésére és szaporodására 2 óra inkubáció után


2. ábra: A különböző intim termékek hatása a tejsavbaktériumok növekedésére és szaporodására 24 óra inkubáció után

A sikosító szer hatására ugyancsak csökkent a tejsavbaktériumok száma 2 órás inkubációs periódus alatt (p<0,05) (1. ábra). Ugyanakkor 24 óra elteltével teljesen meggátolta a baktériumok növekedését, és egy kolónia sem volt látható (2.ábra). A hidratáló krém szignifikáns mértékben lecsökkentette a Lactobacillus növekedését (1. ábra) 2 óra után is, míg 24 órát követően teljesen eltűntek a baktérium kolóniák (2. ábra).

A fentiekkel ellentétben az intim mosakodó nem csökkentette szignifikáns mértékben a Lactobacillusok számát sem a 2 órás, sem a 24 órás inkubáció után.

A termékek hatása a baktérium-epithéliumsejt interakcióra is hasonló kimenettel zárult. Az intim mosakodó volt a legkíméletesebb, míg a hidratáló hüvelykrém a legkárosabb. Az IL-8 termelésre is különböző hatással voltak a termékek. Az IL-8 a natív immunrendszer fontos proinflammatorikus mediátora, amely fertőzés fennállása esetén a hüvely epithélium felszínéhez toborozza a leukocytákat. A tejsavbaktériumok hiányában az intim mosakodó serkentette az IL-8 termelődést, míg ha a Lactobacillus jelen volt, akkor a hatás ellentétes volt, az összes termék elnyomta az IL-8 termelődést.

Diszkusszió

A kísérlet eredményei szerint néhány hüvelytermék káros lehet a hüvelyben jelenlévő tejsavbaktériumokra, ezért fokozott körültekintéssel kell őket alkalmazni. A tanulmány alátámasztja azt a hipotézist, miszerint néhány női intim higiéniás termék megbonthatja a hüvely védelmi vonalát azáltal, hogy az epithél sejtek integritását megszünteti (MTT próbával tesztelték az élő és elpusztult sejtek arányát). A jótékony Lactobacillus fajok túlélésére is hatással lehetnek ezek a szerek (epithél sejtekhez asszociált Lactobacillus telepképző egységek megfigyelésével következtettek a baktériumok túlélésére), továbbá ezek a készítmények megváltoztathatják a hüvely epithél sejtek immunmodulátor termelő tulajdonságát (IL-8).

Az eredmények alátámasztják azokat a klinikai vizsgálatokat, amelyek szerint az intim termékeket használó nők jobban ki vannak téve a fertőzéseknek. A hüvelykrém és a sikosító különösen negatív hatással volt a hüvely mikrobiótájára. Az intim mosakodó ugyanakkor stimulálta az IL-8 termelődését, ha nem volt jelent Lactobacillus. Ki kell azonban emelni, hogy egyrészt in vitro vizsgálatról van szó, másrészt a különböző gyártók termékei különböző összetételűek, amelyek nyilvánvalóan különböző hatást váltanak ki. Egy törzsnek az ellenállása vagy éppen pusztulása továbbá nem lehet releváns az egész hüvely mikrobióta vizsgálatában, jellemzésében.

A nőgyógyászok konvencionális javaslata azonban beigazolódni látszik, miszerint bármilyen hüvely mosakodó vagy intim szer megváltoztatja a hüvely integritásában szerepet játszó molekulák és sejtek összességét, ezáltal a hüvelyi pH-t is. A publikált cikk alátámasztja azt a tényt, miszerint ezen szerek használata mellett a hüvelyflóra tejsavbaktériumai lecsökkenhetnek és ezeket érdemes pótolni helyi alkalmazású probiotikus készítménnyel.

Felhasznált irodalom

  1. Fashemi, B., Delaney, M.L.,Onderdonk, A.B., Fichorova, R. N.(2013): Effects of feminine hygiene products on the vaginal mucosal biome, Microbial Ecology in Health & Disease, 24, 19703 – https://dx.doi.org/10.3402/mehd.v24i0.19703

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

 

Protexin