Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Probiotikumok a hüvely egészségének fenntartásában – újabb bizonyítékok

A hüvelyben természetesen előforduló Lactobacillusoknak fontos szerepe van a hüvelyflóra egészséges állapotának fenntartásában.

A következő tanulmányban a két Lactobacillus törzsről igazolták in vitro kísérletekkel, hogy a hüvelyben előforduló patogének szaporodását csökkenteni képesek.

Két Lactobacillus törzs konkrétan a Candida gombával szemben mutatott gátló hatást. Az egyik a Lactobacillus rhamnosus (IMC 501), a másik pedig a L. paracasei (IMC 502), amelyek a Candida szaporodását in vitro kísérletekeben lecsökkentették.

Ennek a megfigyelésnek nagy jelentősége van, ugyanis a reproduktív életkorú nők intim diszkomfortérzetének leggyakoribb oka a bakteriális vaginózis és a gombás fertőzések."

Ezek akkor fordulnak elő, amikor a Lactobacillusok dominálta normál mikrobióta egyensúlya felborul, ezzel helyet adva más patogéneknek, pl. a Candidának. A bakteriális vaginózis és a gombás fertőzések terápiájában is antibiotikumot alkalmaznak. Mivel az antibiotikum kezelés sokszor hatástalan, és a tünetek visszatérése igen gyakori, a hiányzó tejsavbaktérium populáció pótolható orális vagy lokális alkalmazású probiotikus tejsavbaktériumot tartalmazó készítményekkel.

A jelenlegi tanulmány a Journal of Applied Microbiology tudományos szaklapban jelent meg, a kutatást Dr M. Cristina Verdenelli vezette a camerinoi egyetemen, Olaszországban. A törzsek hidrogén-peroxid termelő képességét, és a patogénekkel való ko-aggregációs képességet vizsgálták. Fontos kiemelni, hogy mindegyik törzs mutatta a Candida-val szembeni gátló képességet, és hogy ez a tulajdonság törzs specifikus.

Dr. Verdenelli: “Mindannyian hallottunk arról az alternatív módszerről, hogy a hüvely gombás fertőzéseit joghurttal szokták kezelni, de mi meg akartuk bizonyosodni arról, hogy konkrétan mely probiotikus baktériumok tudják visszaszorítani a Candida növekedését."

Mivel a laborkísérletek eredményei meggyőzőek voltak, ezért klinikai vizsgálat keretein belül is készek a kutatók a törzsek hatékonyságát vizsgálni.

Felhasznált irodalom

  1. M. C. Verdenelli, M. M. Coman, C. Cecchini, S. Silvi, C. Orpianesi, A. Cresci (2014) Evaluation of antipathogenic activitiy and adherence properties of human Lactobacillus strains for vaginal formulations, DOI: 10.1111/jam.12459

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

 

Protexin