Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Strandszezon és a hüvelyi fertőzések

A strandszezon közeledte egyrészt örvendetes, másrészt viszont a nők nagy részénél aggodalomra is okot adhat, hogy valamilyen fertőzéssel kell majd szembenézniük. Ezeket a fertőzéseket leggyakrabban valamilyen gomba okozza, ugyanis számukra a nedves, meleg helyek ideálisak.

Azt is hozzá kell tenni azonban, hogy ezek a gombafajok nem a környezetből származnak legtöbbször, hanem a sajátjaink ezek a fajok (pl. Candida-fajok), csak számukra ideális nedves, meleg környezetben könnyebben elszaporodnak, felborítják a hüvelyflóra egyensúlyát és kellemetlen tüneteket okoznak.

A nők hüvelyfertőzéseinek a bakteriális vaginózis mellett a Candida-fertőzések a leggyakoribb okai, valamint a Trichomonas vaginalis kórokozó is gyakran okoz problémát, lássuk, milyen gyakran!

A vulvovaginális candidiasis-ért 85-95%-ban a Candida albicans faj a felelős. A bakteriális és a gombás fertőzések után a trichomoniasis széles körben elterjedt egysejtű közvetítette megbetegedés. A Trichomonas vaginalis fertőzöttség különböző gyakorisággal van jelen a világon. Ez a tanulmány a C. albicans és T. vaginalis fertőzések előfordulási gyakoriságát vizsgálja azokban a nőkben, akik egészségügyi ellátásban részesültek (rutin vizsgálatok, húgy-ivarúti fertőzések, családtervezés).

Anyag és módszer

A közölt tudományos cikk leíró jellegű tanulmány, amelynek az a célja, hogy a C. albicans és a T. vaginalis fertőzések gyakoriságát határozza meg a vizsgálatban részt vevő nőkben. A vizsgálatból kizárták azokat, akik menstruáltak, terhesek voltak, posztmenopauzális vagy immunbetegségben szenvedtek, illetve diabéteszesek voltak. 500 hüvelykenetet vizsgáltak, azonban mielőtt mintát vettek volna tőlük kitöltöttek egy nyomtatványt, majd minden résztvevőtől 5 mintát vettek. Ezekből az egyik minta a pH meghatározását szolgálja, a második mintát a Giemsa ill. laktofenol- pamutkékkel festették meg. A harmadik és negyedik mintákat Sabouraud dextróz agaron és más speciális mikológiai agaron tenyésztették. A Candida albicans speciális kimutatásához csíracső tesztet is végeztek. A Trichomonas vaginalis egysejtű detektálásához Dormet médiumot alkalmaztak. Az utolsó mintát mikroszkópos vizsgálathoz használták fel, amelyet Löffler-féle és Karbol-fuchsin festékekkel festették meg.

Eredmények

Az eredmények szerint 150 (30%) résztvevőnek volt Candida-faj által okozott gombás fertőzése. A konídium termelés és a csíracső kimutatás azonosította a Candida albicans-t 67 esetben (13,4%). A 150 esetből 83 (16,6%) résztvevő fertőzését más Candida faj okozta. A Trichomonas vaginalis fertőzés az 500 esetből 7 esetben (1,4%) fordult elő.

Megállapítható, hogy a két fertőzés típus legtöbbször a 20-30 éves korosztályt érinti, közülük is azokat, akik középiskolát nem fejezték be, és kevesebb, mint 3 gyermekük van.

A T.vaginalis fertőzés és a fogamzásgátlás módszere között nem állapítottak meg összefüggést, ellentétben a Candida albicans fertőzéskor, itt ugyanis volt összefüggés a fogamzásgátlás módszere és a Candida megjelenése között.

A pH érték és a két patogén kórokozó megjelenése között is szignifikáns asszociációt mutattak ki: a Candida albicans-szal fertőzöttek 62,1 %-ban a pH 3-4 között volt, míg a Trichomonas fertőzöttek 71,4%-ban a pH 6-7 között alakul. A fehérvérsejtek száma a Trichomas- betegek körében kb. kétszeres a Candida-fertőzöttekéhez képest.

Összességében kijelenthető, hogy a vizsgálat eredményei összhangban állnak más nemzetközi tanulmányokkal is, illetve a laboratóriumi vizsgálat is mindenképpen szükséges a Trichomonas és Candida fertőzések kezelésének megkezdése előtt.

A hüvelyflóra egyensúlyának felbomlására visszavezethető fertőzéseket és a kellemetlen tünetekkel járó kiújulást helyi hatású probiotikus, élő tejsavbaktériumot tartalmazó hüvelykapszulával meg lehet előzni.

Felhasznált irodalom

  1. FALAHATI, Mehraban, et al. Prevalence of Candida albicans and Trichomonas vaginalis Infections in Women. Life Science Journal, 2013, 10.5s.

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

 

Protexin