Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Ünnepeljük a Születés Hetét!

A Születés Hetének (2014. május 3-11.) alkalmával szeretnénk a probiotikumok és a születés kapcsolatára rávilágítani, avagy arra, hogy milyen sok területen lehetnek hasznosak a jótékony baktériumok az anyukának, és a kisbabának.

A hüvelyflóra jelentősége

Ünnepeljük a Születés Hetét!A kismama ép hüvelyflórája döntő jelentőségű lehet a szülés folyamatában, de a születendő gyermek későbbi életére is kihatással lehet. A Döderlein flórát alkotó Lactobacillusok glikogént felhasználva tejsavat termelnek, a pH-t ezzel 4-4,5 között stabilizálják, amely az urogenitális rendszerben bakteriosztatikus hatású. Gátolja a patogének növekedését, elszaporodását, adhézióját és antimikrobiális anyagokat termel. A tejsavtermelő flóra hiányában a bakteriális vaginózis (BV) alakul ki, amelynek kóroki szerepe van a rekurráló urogenitális fertőzésekben és a kismedencei gyulladásokban. A bakteriális vaginózis felelős a neonatális morbiditás és mortalitást közel 70%-ért. Ismeretes, hogy a chorioamnionitis, a koraszülés, améhen belüli elhalás, szepszis, idő előtti burokrepedés, alacsony születési súly, post partum endometritis összefüggésben áll a kora terhességben észlelhető bakteriális vaginózissal. A BV kapcsolatban van a terhesség által is elősegített akut pyelonephritis kialakulásával. Az akut pyelonephritisben a koraszülések aránya 20-50% között van.

A hüvelyflóra egyensúlyát leginkább a helyi hatású, élő, probiotikus tejsavbaktériumot tartalmazó készítménnyel lehet fenntartani és helyreállítani, amellyel a bakteriális vaginózis további veszélyes következményei megelőzhetők.

Pre- és probiotikumok a terhesség és újszülött kor alatt

A terhesség alatt szedett pre- és probiotikumoknak számos jótékony hatása lehet az édesanya egészségére, valamint a születendő magzatéra is. A prebiotikus hatású rostok fogyasztásával csökkenthető a terhesség alatt gyakran tapasztalt székrekedés, valamint a rostok az anyagcserére is jótékony hatással vannak. Egyes probiotikus speciális törzsek olyan rövid szénláncú zsírsavakat termelnek, amelyek a bélhámsejtek elsődleges energiaforrásai, így integritásuk megőrzését segíti. Olyan anyagok termelésére is képes néhány törzs, amelyek a patogének növekedését képesek gátolni. A Lactobacillus bulgaricus és Streptococcus thermophilus törzsei csillapítják a laktóz intolerancia tüneteit.

Az újszülött ugyancsak egy sor előnyt élvez, ha az édesanya probiotikumot fogyaszt: pozitívan befolyásolja immunrendszere fejlődését, modulálja és támogatja, ilyen módon segít a megfelelő természetes immunválasz kialakításában. A csecsemőknek a probiotikum hatására szignifikánsan kevesebb hasi tünete, és kevesebb a kórházi felvételt igénylő esetek száma. Jobb a hossz- és fejtérfogat, valamint súlynövekedés a kontrol csoporthoz képest.

Kruciális feltétel a probiotikum biztonságossága, a szakirodalomban a mellékhatás gyakorlatilag 0-nak tekinthető, az előfordulási gyakoriság 0,05-0,4%. Terhesség és újszülött kor alatt biztonsággal alkalmazhatók. Fontos, hogy olyan készítmény legyen, amelynek törzsre jellemző klinikai vizsgálatai vannak. A probiotikus törzsek legjobban a prebiotikum jelenlétében képesek elszaporodni abban az esetben, ha megfelelő mennyiségben és épségben jutnak el a bélrendszer megfelelő szakaszára.

Felhasznált irodalom

  1. Wacha Judit dr., Szijártó Attila dr.
    PROBIOTIKUMOK ÉS A TERHESSÉG
    Orv. Hetil., 2011, 152, 420–426.

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

 

Protexin