Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Ideje megemészteni a tényeket

A bélrendszer igen jelentős szerepet tölt be az egészségünk fenntartásában, ugyanakkor mégsem fordítunk rá kellő figyelmet. Ennek lehet az egyik oka, hogy az erről való beszéd, és sajnos a gondolkodás is, kívül esik a megszokott társasági témák körén. És, amiről nem beszélünk, az nincs is. Ám ettől még sok kellemetlenséget élhetünk meg, ha nem fordítunk kellő figyelmet az emésztésünkre.

Belecske A gyomor bélrendszer tudománya, a gasztroenterológia igen sok tudással szolgált az egészséges gyomor-bélrendszerrel kapcsolatban. Mégsem szükséges könyvtárakat kiolvasni ahhoz, hogy alapvető ismereteket szerezzünk az emésztésünk állapotáról. Azt javasoljuk, hogy figyeljen oda arra a jelenségre, amivel igen gyakran, rendszerint naponta találkozik. Ez egy mindennapos, és meglehetősen pontos diagnosztikai eszköz, amely pontosan jelzi, ha valamilyen apró vagy jelentősebb eltérés van az emésztésünkkel. A hétköznapi használhatósága miatt vezették be a Bristol skálát, amely táblázatos formában mutatja be, hogy milyen az emésztésünk állapota. A széklet állapotának ellenőrzésével pontos átfogó képet kapunk erről.

A székrekedéses széklet jellemzője, hogy kis 1 – 2 cm átmérőjű, különálló gömböcskékből álló széklet ürül, vagy a széklet összeáll ugyan, de a kis gömböcskék még jól kivehetőek. Ez jellemző a székrekedéses székletre.

A jól formált széklet, egybefüggő, a felületén barázdák találhatóak, vagy ilyen barázdák nem jelennek meg, és az egész egyenletes felszínű, a két végén elvékonyodó formát ölt. Ilyen a normál széklet. Amikor a széklet kisebb, pépes darabokból áll, a határuk lehet egyenletes, vagy teljesen elmosódott, illetve jellemzően teljesen folyékony: ekkor feltehetően gyulladásos folyamatok vannak jelen a bélben. Az egészséges széklet további jellemzői: középbarna színű, nem visszataszítóan bűzös; a székelés kis hanggal jár és ezt fájdalom nem kíséri. Ha a széklet színe ettől lényegesen eltér (piros, vagy sárga, esetleg feketés), feltűnően bűzös, a székelés fájdalmas és ez visszatérően jelentkezik, akkor érdemes elgondolkodni orvos felkeresésén.

Mit tehetünk, ha a széklet nem az egészséges, a 3-as és a 4-es ábrán jelzett formájú és állagú? Az 1-es és a 2-es típus esetében az étkezésünket úgy érdemes módosítanunk, hogy abban több, oldhatatlan rost legyen jelen. Ilyen esetekben a javasolt ételek a teljes kiőrlésű gabona, korpa, zabpehely, cékla, karfiol és cukkíni.

Táblázat

Ha az 5,6,7-es típusú széklet a jellemző, akkor oldható rostokban gazdag ételeket érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani. Ilyenek a hüvelyesek, a bogyósok, a hagyma és a csicsóka.

A széklet állapotán sokat segítenek azok a probiotikus készítmények, amelyek a probiotikumok mellett prebiotikumot (oldható rostot) is tartalmaznak.

Felhasznált irodalom

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Tudományos kérdésekben dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »