Vizsgálati eredmények az élelmi rostok fogyasztásáról
Az Archive of Internal Medicine 2011 júniusi számában a kutatók beszámoltak egy vizsgálatról, melyet igen nagyszámú minta feldolgozása alapján értékeltek. A közel 400 ezer résztvevő (219 ezer nő, 169 ezer férfi) bevonásával végzett felmérés szerint az étkezési rostok fogyasztása igen jelentős mértékben hozzájárult a gyulladásos folyamatok csökkenéséhez és ezen keresztül a halálozási arány csökkenéséhez.
Az étkezési szokásokkal foglalkozó közlemények nagy részében felhívják a figyelmet a rostok fontosságára. Ennek ellenére a jellemző napi fogyasztás az ajánlott érték felét sem éri el. Ezek az ajánlások gyakran már unalomig ismételtnek tűnnek, főleg az egészségügyi szakemberek számára. Ennek fő oka, hogy a hatást bizonyító tények gyakran kis mintaszámú vizsgálatokon alapulnak. A most júniusban megjelent közlemény igen erős statisztikai alapokon nyugszik, melyet az USA Nemzeti Rákkutató Intézete értékelt.
A vizsgálat1 tanúsága szerint a napi 30 gramm rost fogyasztása jelentősen csökkentette a kardiovaszkuláris, a fertőzéses és a légzőszervi megbetegedések kockázatát. A megfelelő mennyiségű rostot fogyasztók 22 %-kal kisebb eséllyel halnak meg a fenti megbetegedések következtében.
Az oldható rostokról szóló korábbi, 2009-es kanadai háziorvosi lap közleménye szerint az oldható rostok jótékony hatást gyakorolnak IBS-ben, különösen annak székrekedéses formája esetében2. Ugyanezt a véleményt támasztja alá az Amerikai Táplálkozástudománya Társaság véleménye is3.
A svédországi Lund Egyetem kutatói már régen fölhívták a figyelmet arra, hogy a rostok és a probiotikus baktériumok egymás hatását erősítik4. Az egyre gyarapodó irodalom hatására a kutatások iránya a rostok mellett jelenlévő pro-és prebiotikumok egymást erősítő hatását támasztják alá, amelyről egy 2010-ben publikált vizsgálat ad részletes áttekintést5.
Ezekre a tudományos alapokra épülő készítmény ma ajánlható a betegek részére.
A Lepicol Plus gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény. Az 5 grammos tasakok tartalma: 3,45 g oldható élelmi rost (Plantaginis ovatae seminis tegumentum, egyiptomi útifű maghéjőrlemény), 1,50 g inulin és 0,05 g probiotikum (Lactobacillus plantarum, Lb rhamnosus, Lb delbruecki ssp. bulgaricus, Lb acidophilus, Bifidobacterium bifidum).
Felhasznált irodalom
- Dietary Fiber Intake and Mortality in The NIH-AARP Diet and Health Study.
Y. Park, A. F. Subar, A. Hollenbeck, A. Schatzkin. Archives of Internal Medicine, 2011, 18 - The role of diet in symptoms of irritable bowel syndrome in adults: a narrative review.
Heizer WD, Southern S, McGovern S. J Am Diet Assoc. 2009 Jul;109(7):1204-14. - Complementary and alternative medicine for treatment of irritable bowel syndrome.
Shen YH, Nahas R. Can Fam Physician. 2009 Feb;55(2):143-8. - Immunonutrition: role of biosurfactants, fiber, and probiotic bacteria.
Bengmark S. Nutrition. 1998 Jul-Aug;14(7-8):585-94. - Immunomodulatory effect of fibres, probiotics and synbiotics in different life-stages
Romeo J, Nova E, Wärnberg J, Gómez-Martínez S, Díaz Ligia LE, Marcos A. Nutr Hosp. 2010 May-Jun;25(3):341-9.
Dr. Bencz Zoltán
tudományos munkatárs