Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra, ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember akkor az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattintva az Ön számára elérhető lesz a tartalom.
Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra, és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődők számára javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Az E. coli O157:H7 virulenciáért felelős génjeinek expresszióját befolyásoló probiotikum

2014. február 18.

Az enterohaemorrhagias E. coli (EHEC O157) kötődése az intestinalis gazdasejt felszínére esszenciális a vérzéses colitis, valamint a hemolyticus uraemias syndroma kialakulásában. A kötődésért felelős gének a bakteriális genom egy speciális, patogenitást biztosító régiójában találhatóak, melyet úgy neveznek, hogy: the locus of enterocyte effacement (LEE). Ezen terület aktiválásában meghatározó szerepet játszik az autoinducer-2 nevű molekula. A kísérlet az EHEC O157 virulenciáért felelős génjeinek expresszióját, valamint az autoinducer-2 produkciót vizsgálta a Lactobacillus acidophilus által secretált molekulák jelen- és távollétében.

Amikor az EHEC O157-et Lactobacillusok jelenlétében növesztették, szignifikáns csökkenés volt megfigyelhető mind az autoinducer-2 intracellularis koncentrációjában, mind a virulenciával összefüggő gének expressziójában, viszont nem volt szignifikáns eltérés a Shiga-like toxin termelésében.

Mindezek alapján az látszik igazolódni, hogy a Lactobacillus acidophilus olyan molekulát, molekulákat secretálhat, melyek gátolják az EHEC O157 szignáltranszdukciós folyamatait, valamint szabályozni képesek a patogén baktérium transzkripcióját annak transzkripciós faktorain keresztül.

Források

  1. Department of Food Science, University of Guelph, Guelph, Ontario, Canada N1G 2W1
  2. Laboratory for Foodborne Zoonoses, Public Health Agency of Canada, Guelph, Ontario, Canada N1G 3W4
  3. Department of Dairy Science, South Dakota State University, Brookings, South Dakota
  4. Canadian Research Institute for Food Safety, Guelph, Ontario, Canada N1G 2W1
Fordította és összeállította:
Dr. Bencz Zoltán
tudományos munkatárs