Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra, ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember akkor az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattintva az Ön számára elérhető lesz a tartalom.
Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra, és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődők számára javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Lactobacillus helveticus

2023. május 15.

A Lactobacillus rhamnosus egy humán eredetű baktériumtörzs, mely széles körben kutatott. 1983-ban Sherwood Gorbach és Barry Goldin izolálta az L. rhamnosus GG-t egészséges ember bélrendszeréből.

Az LGG számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek megkülönböztetik a többi probiotikus törzstől. Először is, az LGG rendkívül saválló, így képes túlélni az emberi gyomor és a belek savait és epét. Ezenkívül az LGG törzsek tapadhatnak a nyálkahártya szerkezetéhez és kolonizálhatják a beleket, és kizárhatják vagy csökkenthetik a patogén megtapadást oly módon, hogy a kórokozó növekedésével antagonista vegyületeket állítanak elő. Mindezek a tulajdonságok az LGG-t különösen figyelemre méltó probiotikus törzzsé teszik.

Ezek a jellemzők kiterjedt kutatásokhoz vezettek a különféle betegségek megelőzésére és kezelésére, amelyek miatt a törzs a világ legtöbbet vizsgált baktériumaként vált ismertté. A probiotikumok első kereskedelmi forgalomba hozatalát az LGG-vel 1990-ben indították el Finnországban, a Valio Gefilus® márkanév alatt.

Hogyan értékelték az LGG biztonságosságát? Az LGG népszerűségének, majd fogyasztásának növekedésével nőtt a bakteriális fertőzés okozta mellékhatások lehetősége. Azonban ezt a Lactobacillus bakteriémiás problémát, amelyet ebből a specifikus probiotikus törzsből lehet kiváltani, az 1990-től 2000-ig tartó évtized finn megfigyelési adatai megoldották.

Több száz tanulmány támasztja alá, hogy az LGG klinikailag hatékony. Sok kutató LGG-kezelt és placebo-kontrollált csoportokat hozott létre, hogy ellenőrizze, hogy a tünetek jelentősen javultak-e, és számos klinikai vizsgálat igazolta a hasmenés, az atópiás ekcéma és a légúti fertőzések javulását. Az LGG sokkal magasabb hatékonyságáról, például az immunválasz szabályozásáról és az elhízás megelőzéséről folyamatosan számolnak be.

Az LGG törzs genomját is vizsgálták, hogy feltárják genetikai tulajdonságait.

Lactobacillus helveticus

Kankainena és mtsai, 2009-ben azt találták, hogy az LGG 143 egyedi fehérjét tartalmaz más törzsekhez képest, amelyek közül 24 fehérje a szénhidráttranszporttal és anyagcserével kapcsolatos. Beszámoltak arról, hogy ezek az egyedülálló fehérjék lehetővé teszik az LGG-nek, hogy monoszacharidokat és diszacharidokat használjon fel a szénhidrátokban gazdag vékonybél metabolikus aktivitásainak szubsztrátjaként. Ezek a tulajdonságok segíthetnek abban, hogy az LGG törzsek könnyen megtelepedjenek a vékonybélben. A szerzők azt is megállapították, hogy az LGG nyálkahártya-tulajdonságai a fehérje által közvetített törzs-specifikus képességnek köszönhetőek, a korábbi vizsgálatok szerint az LGG-vel kapcsolatban, hogy megtapadjon a belekben, úgy gondolják, hogy érzékeny a proteázra.

Az LGG egyedülálló tulajdonságokkal és erősségekkel rendelkezik a többi probiotikumhoz képest, egészségjavító hatása pedig klinikailag bizonyított.

Az egészségügyi előnyök a következő hatásmechanizmusoknak tulajdoníthatók:

- A kórokozókhoz való tapadás gátlása
- A bélfal funkcióinak fokozása
- A bélzáró csomópontok meghúzása
- Az immunválaszok modulálása

  • Leküzdheti a gyomor-bélrendszeri fertőzéseket

    A Helicobacter pylori-t összefüggésbe hozták krónikus gyomorgyulladással, fekélyekkel és más gyomor-bélrendszeri fertőzésekkel. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a probiotikumok önmagukban nem tudják kiirtani a H. pylori-t. Antibiotikumokkal kombinálva azonban javíthatják a pusztulási arányt és csökkenthetik a kezelés mellékhatásait. A jelenlegi humán vizsgálatok elemzése azt is megállapította, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG csökkentette a H. pylori sűrűségét és a H. pylori gastritist. Ez annak köszönhető, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG képes növelni a nyálkakiválasztást, ami megakadályozza a H. pylori kötődését a bélhámsejtekhez.

  • Segít gátolni a patogén baktériumokat

    A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG képes gátolni a patogén baktériumok különböző törzseit. A Staphylococcus aureus bőr- és lágyszöveti fertőzésekkel jár, beleértve a keléseket, cellulitist, impetigot és szepszist. Súlyos állapotok is kialakulhatnak, például vér-, csont- és ízületi rendellenességek. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG akár 44%-kal is gátolja a S. aureus tapadását a keratinocitákhoz. Ez a versenytársak kizárásával és kiszorításával történik. A probiotikumok növelésével a kórokozó baktériumoknak kevesebb lehetőségük van a bélhámsejtekhez kötődni és a bélben megtelepedni. Vannak olyan tanulmányok is, amelyek azt mutatják, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG képes gátolni a Salmonella Typhimuriumot és az Escherichia colit azáltal, hogy fokozza a nyálkakiválasztást a bélben.

  • Megállíthatja a Candida túlszaporodását

    A Candida albicans egy gomba, amely természetesen jelen van a szervezetben. A túlnövekedés azonban számos egészségügyi problémát okozhat, a fáradtságtól és fejfájástól az életveszélyes fertőzésekig. A C. albicans gombaellenes szerekkel szembeni növekvő rezisztenciájával a kutatók feltárták a probiotikumokban rejlő lehetőségeket a candida túlszaporodásának kiegészítő kezelésében. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG gátolja a C. albicans növekedését azáltal, hogy megakadályozza a száj hámsejtekhez való tapadását. Ezek a probiotikumok emellett kimerítik a glükózt és elnyomják az ergoszterol szintézist – ezáltal megfosztják a candida kedvenc tápanyagforrásait. A Lactobacillus rhamnosus GG által okozott tápanyag-korlátozás szintén metabolikus változásokhoz vezet, ami csökkenti a C. albicans virulenciáját és patogenitását.

  • Segít enyhíteni a hasmenés és az IBS tüneteit

    Széles körű bizonyítékok állnak rendelkezésre a probiotikumok jótékony hatásairól a gyermekek és felnőttek hasmenésére. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG-kiegészítés csökkentheti a gyermekkori hasmenés, az antibiotikumokkal összefüggő hasmenés, az egészségügyi ellátással összefüggő hasmenés és a rotavírusos hasmenés gyakoriságát és időtartamát. A vizsgálatok azt is megállapították, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG segít enyhíteni az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit. A hatás nyilvánvalóbb lehet az IBS-D (hasmenés) és az IBS-A (alternatív hasmenés és székrekedés) altípusban. Egy IBS-ben szenvedő gyerekekkel végzett vizsgálatban a Lactobacillus rhamnosus GG-ről azt találták, hogy csökkenti a hasi fájdalom gyakoriságát és intenzitását.

  • Megakadályozhatja az allergia kialakulását gyermekkorban

    Ételallergiás csecsemőknél bélrendszeri diszbiózist figyeltek meg. Az ételallergia az „atópiás menetelés” egyik első megnyilvánulása is, amely a későbbi években allergiás nátha és asztma lehet. Mint ilyen, a kutatók feltárták a prebiotikumok lehetséges szerepét az ételallergiák megelőzésében. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG-vel dúsított tápszer javíthatja a tehéntej szájon át történő toleranciáját az allergiás csecsemők körében. A kutatók úgy vélik, hogy a korai érzékenyítés segíthet a hosszú távú tolerancia kialakításában. A tehéntej-allergia kezelése is meghiúsíthatja az atópiás lefolyást. Ami az atópiás dermatitist illeti, a Lactobacillus rhamnosus GG pótlása négy hétig csökkentette a tünetek súlyosságát az IgE-érzékeny csecsemők körében. Egy másik tanulmányban a Lactobacillus rhamnosus GG-vel kiegészített tápszert kapó csecsemők bőrállapota két hónap után javult. Azonban több tanulmányra van szükség nagyobb populációkkal.

  • Támogatja a száj egészségét

    A Lactobacillus rhamnosus GG segíthet elkerülni a fogszuvasodás kialakulását a száj egészségének támogatása miatt. Tanulmányok azt mutatják, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG rövid távú fogyasztása iskolás gyerekek körében segített csökkenteni a szájüregben előforduló kórokozók számát, beleértve az A. actinomycetemcomitanst, a P. gingivalist és a S. mutanst. Ez az íny- és plakk indexek csökkenésével is összefüggésbe hozható. Hasonlóképpen, azoknál a gyerekeknél, akik Lactobacillus rhamnosus GG-t tartalmazó tejet ittak, alacsonyabb volt a fogszuvasodás előfordulása, mint a placebocsoportban. A kutatók úgy vélik, hogy az olyan probiotikumok, mint a Lactobacillus rhamnosus GG, védőréteget vagy biofilmet hoznak létre a szájüregben. Ez helyettesíti a fogszuvasodásért és egyéb szájbetegségekért felelős kórokozók által képzett biofilmet.

  • Segíthet a súlycsökkentésben

    A probiotikumok csökkenthetik az elhízás valószínűségét. Állatkísérletek azt mutatják, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG kiegészítése jelentősen csökkentette a zsírtömeget és az elhízással kapcsolatos biomarkereket, és csökkentette a leptinrezisztenciát. A Lactobacillus rhamnosus GG testsúlyra gyakorolt hatásával kapcsolatos humán vizsgálatok korlátozottak, de az eredmények eddig ígéretesek. Egy, a Lactobacillus rhamnosus GG-vel végzett vizsgálatban női résztvevők súlycsökkenését tapasztalták, de a férfiaknál ez nem volt sikeres. Egy másik tanulmányban a terhes nők probiotikumokkal kiegészített étrendi tanácsadásban részesültek az első trimeszterüktől a szülés utáni hat hónapig. Az eredmények alacsonyabb derékkörfogatot mutattak a placebo csoporthoz képest. Tekintettel az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek közötti kapcsolatra, a vizsgálatok szintén ígéretesnek bizonyultak a glükóz homeosztázis elősegítésében. Egérmodellek kimutatták, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti a lipid felhalmozódást. A Lactobacillus rhamnosus GG-ről azt találták, hogy segít megvédeni az alkoholmentes zsírmájbetegséget magas fruktóztartalmú étrendet tartó egereknél.

  • Javíthatja a pszichológiai funkciókat

    A kutatók létrehozták a bél-agy tengelyt, egy kétirányú kommunikációs hálózatot, amely összekapcsolja a bélfunkciókat az agy érzelmi és kognitív területeivel. Ez azt jelenti, hogy a mikrobiom egyensúlyhiánya a pszichológiai és kognitív működésre is káros hatással lehet. Ez különféle hangulati, kognitív és viselkedési problémákhoz vezethet. Állatkísérletek kimutatták, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG segíthet csökkenteni a depressziós és szorongásos tüneteket. Egérmodellekben azt találták, hogy az LGG® korai expozíciója csökkenti a szorongást felnőttkorban. Más vizsgálatok azt is megállapították, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG csökkenti az OCD-szerű viselkedést egerekben a sóoldattal kezelt csoporthoz képest. A depresszióban szenvedőknél alacsonyabb a GABA szint. In vitro vizsgálatok azt találták, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG antidepresszív hatással rendelkezik – különösen képes GABA-t termelni és helyreállítani a GABA aktivitását. Bár a humán vizsgálatok korlátozottak, az eddigi eredmények ígéretesek. Egy tanulmányban a szívkoszorúér-betegségben szenvedő betegek, akik egy Lactobacillus rhamnosus GG-t kaptak, jelentősen csökkentették a gyulladást, a depressziót és a szorongást. A Lactobacillus rhamnosus GG-kiegészítés szintén javíthatja a pszichológiai állapotot, a végrehajtó funkciókat és a feldolgozási sebességet a kognitív zavarokkal küzdő középkorú és idős felnőttek körében.

  • Csökkentheti a légúti fertőzések súlyosságát

    A kutatás megállapította a kapcsolatot a tüdő mikrobiota zavarai és a tüdőbetegségek, például az asztma, az ARDS és a COPD között. Egy tanulmányban azt találták, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG csökkenti a felső légúti fertőzések (URI) súlyosságát főiskolai hallgatók körében. A gyulladásos válasz modulálásával a Lactobacillus rhamnosus GG két nappal csökkentette az URI időtartamát és javította az egészséggel összefüggő életminőséget. A koronavírus-járvány kitörésével a vizsgálatok kimutatták, hogy a fertőzött egyének szervezetében kevesebb jó baktérium és több kórokozó baktérium volt. Azok, akiknek rossz a bélrendszerük, a COVID-19 betegség súlyosabb eseteit is tapasztalták. A bél-tüdő tengelyt tekintve egyre nagyobb az érdeklődés a probiotikumok azon képessége iránt, hogy csökkentsék a légúti fertőzések, például a COVID-19 súlyosságát. A bélmikrobióta javításával a COVID-19-fertőzöttek javuló immunválaszt tapasztalhatnak a tüdejükben. Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy azok, akik Lactobacillus rhamnosus GG-t szedtek, gyorsabban gyógyultak fel a COVID-19-ből, mint a placebocsoport. Pontosabban, 14 napon belül fáradtságmentesnek találták őket. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG-t szedő COVID-19 betegek kevesebb napot töltöttek a kórházban. Számos folyamatban lévő klinikai vizsgálat vizsgálja a Lactobacillus rhamnosus GG COVID-19-re gyakorolt hatását.

Az LGG egyik egyértelmű előnye, hogy ezt a probiotikumot jól jellemzik és olyan széles körben használják, hogy nagyon jó biztonsági múlttal rendelkezik. Az LGG-t világszerte több mint 40 országban alkalmazzák, és különösen népszerű Finnországban, ahol 2000-ben az egy főre eső éves fogyasztási ráta 6 liter volt. Az LGG biztonságosságának alátámasztására kimutatták, hogy a növekvő LGG-fogyasztás ellenére Finnországban és Svédországban a Lactobacillus bakteremia aránya állandó maradt. Ezen túlmenően, az LGG használata számos klinikai vizsgálatban, súlyos mellékhatások nélkül megerősítette annak biztonságosságát. Az LGG-t többek között alacsony születési súlyú csecsemőknél, terhes nőknél, HIV-fertőzött betegekkel és gépi lélegeztetőgéppel rendelkező betegekkel alkalmazták.

Forrás:

https://microbiome.chunlab.com/en/strain-of-the-month-en/lactobacillus-rhamnosus-gg-atcc53103-2/8936/

https://www.pursuit-of-happiness.org/benefits-of-the-probiotic-lactobacillus-rhamnosus-gg/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4155824/


Fordította és összeállította:
Barna Dorina
dietetikus, okleveles élelmiszermérnök MSc.