Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

A funkcionális székrekedés és a probiotikumok kapcsolata

A funkcionális székrekedés prevalenciájáról igen eltérő becslések állnak rendelkezésre. Az általánosan elfogadott érték 3% és 20% között mozog a fejlett nyugati országokban, a nők magasabb érintettsége mellett. A kialakulás okai között életviteli tényezők is szerepelnek. Mennyiben tehető felelőssé a bakteriális egyensúly megbomlása a funkcionális székrekedés kialakulásában?

Egy tavaly, fiatal felnőtt férfiakon végzett vizsgálat1 arra kereste a választ, hogy probiotikus baktériumok adagolása esetén javulnak-e a funkcionális székrekedés objektív és szubjektív paraméterei. A közlemény a Swiss Medical Weekly szaklapban jelent meg 2011 júliusában.

A vizsgálatban résztvevő 60 beteget két csoportra osztották. Mind a placebot, mind pedig a szimbiotikumot (probiotikum mellett prebiotikumot is) tartalmazó készítményeket naponta kétszer szedték a vizsgálatban részt vevők négy hétig. A szimbiotikus készítményben* hétféle probiotikus baktériumtörzs volt, melyekről korábban kimutatták, hogy együttes alkalmazásuk előnyösebb a csupán egy törzset tartalmazó készítményekkel szemben.

A vizsgálat során mért elsődleges változó a székelés átlagos gyakorisága volt. A másodlagos változók között a széklet formázottsága és a beteg szubjektív megítélése szerepelt.

Javulást mutattak ki már a kezelés második hetétől, amely a kezelés negyedik hetére még erőteljesebbé vált. Az eredményeket az alábbi ábrán foglaljuk össze:

A másodlagos változók esetében a szimbiotikumot szedők javulást észleltek mindkét vizsgálati időpontban: a széklet állaga normálisan formálttá vált, valamint a kezeléssel kapcsolatos szubjektív megítélésük is jelentős javulást mutatott a placeboval szemben (szimbiotikus csoport 77%, placebo csoport 48%).

A vizsgálat során semmilyen mellékhatás nem fordult elő. A szerzők véleménye szerint a szimbiotikus készítmény mind az elsődleges, mind a másodlagos paraméterekben jelentős javulást hozott a funkcionális székrekedésben szenvedők esetében. A vizsgálatokat a továbbiakban kiterjesztik más betegcsoportokra is.

* a vizsgálat a Protexin Balance készítmény felhasználásával készült.

Felhasznált irodalom

  1. Synbiotic preparation in men suffering from functional constipation: a randomised controlled trial. Rouzbeh Fateh, Shahrokh Iravani, Mojgan Frootan, Mohammad Reza Rasouli, Soheil Saadat, Swiss Med Wkly. 2011 Jul 30;141
    URL: http://www.smw.ch/content/smw-2011-13239

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 
 

 

Protexin