Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

A bélflóra összetételének új vizsgálati módszere

Valóban úgy tűnik, hogy tudományos áttörés közelében jár a mikrobiom vizsgálata. Azt eddig is lehetett tudni, hogy mennyire fontos a bélbaktériumok összetétele az egészség szempontjából, és az is világos volt, hogy ebben néhány törzsnek, elsősorban a laktobaktériumoknak és a bifidobaktériumoknak kiemelkedő szerepük van.

British GutAzok a nagy, nemzeti vizsgálatok, amelyek az USA-ban1, vagy Nagy-Britanniában2 zajlanak, azzal a céllal indultak el, hogy széles körben felmérjék a lakosság bélflórájának összetételét. A vizsgálatban bárki részt vehet, aki székletmintát küld a vizsgálatot vezető intézményeknek. A projektekben már több tízezer egyén vesz részt. A vizsgálatok alapvetően a bélbaktériumok génszekvenciájának gyors azonosításán alapulnak, így áttekintést képesek adni a bélflóra állapotáról.

Hasonlóan ahhoz, ahogyan a képalkotó eljárások egyre újabb és újabb módszerei igen pontos bepillantást engednek az emberi szervezet állapotába és működésébe, a mikrobiom megismerése is forradalmi változáson megy keresztül. Ennek bizonyítéka a Nature-ben megjelent közlemény3 amely szerint egy új módszer áll rendelkezésre a kutatás számára. A módszer az eddigieknél még részletesebb eredmények megismeréséhez vezethet. A leuven-i kutatók fő célja az volt, hogy megismerjék a humán metabolizmus és a bennünk élő baktériumflóra metabolizmusának egymásra kifejtett hatását. Ehhez azonban nem elégséges annak megismerése, hogy milyen baktériumtörzsek élnek a bélflóránkban és azokról egy közel-kvantitatív eredmény ismerete (amelyeket a jelenlegi amerikai és brit vizsgálatok szolgáltatnak) hanem a pontos mennyiségi adatok is szükségesek.

A módszer két, eddig is elérhető mérési eljárás kombinációjából áll. Az egyik, a már ismert szekvenálási eljárás alkalmazása, a másik módszer pedig a flow-citometria, amely lehetővé teszi a sejtek darabonkénti és méret szerinti megszámlálását. A két adat összevetéséből egy igen pontos térkép készül, amely alkalmas a betegek bélflórájának az eddigi legrészletesebb elemzésére. A kutatók külön foglalkoztak a Crohn-betegek vizsgálatával, amelyből az derült ki, hogy a betegségben szenvedők esetében a Bacteriodes baktériumok száma lényegesen alacsonyabb. Mivel ezek a baktériumok életképtelenek a bélrendszeren kívül, ezért a fenntartásukhoz olyan módszerek szükségesek, mint például kellő mennyiségű prebiotikum rendszeres fogyasztása.

A prebiotikumok szerepéről már több hírlevelünkben beszámoltunk, így csupán arra utalunk a fentiekkel kapcsolatban, hogy az egészséges bélflóra támogatásához érdemes olyan készítményeket választani, amelyek tartalmaznak prebiotikumot is.

Felhasznált irodalom

  1. www.americangut.org
  2. www.britishgut.org
  3. Raes J. et al Quantitative microbiome profiling links gut community variation to microbial load Nature 23 November, 2017

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »