Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Commensalis probiotikumok hatása az IL-17IL-23 tengelyre tápcsatornai körülményeket szimuláló 3D sejtrendszeren, in vitro körülmények között

A probiotikumok olyan nem patogén baktériumok, melyek enteralis bejuttatása jótékony egészségügyi, élettani hatást eredményez a gazdaszervezetben. Képesek befolyásolni a béltraktus fiziológiáját mind közvetve, mind közvetlenül, - a szervezet belső ökoszisztémáján, vagy az immunrendszer működésén keresztül.

Az utóbbi években, a témában született tudományos bizonyítékok elégségesnek mutatkoznak, hogy bizonyos betegségek kapcsán, terápiás kiegészítőként gondoljunk rájuk. Négy példa a probiotikumok bizonyított eredményességére:

  1. A primer vagy szekunder laktózintoleranciával küzdők jobban tolerálják az élőflórát tartalmazó joghurtot mint a tejet.
  2. Saccharomyces boulardii és Enterococcus faecium SF 68 alkalmazásával lerövidíthető az antibiotikum kezelés kapcsán kialakuló hasmenéses időszak.
  3. S. boulardii alkalmazása megelőzi a visszatérő Clostridium difficile okozta hasmenés kialakulását.
  4. Lactobacillus rhamnosus GG-t tartalmazó fermentált tejtermékek fogyasztása lerövidíti a csecsemők rotavírus fertőzése következtében kialakult hasmenéses időszakot.

Egyéb területek, melyeken a probiotikumok alkalmazása ígéretes lehet: különböző okokból kialakult hasmenéses megbetegedések kezelése és megelőzése, utazók hasmenéses betegsége, továbbá vizsgálatok folynak Helicobacter pylori infekciók, IBD és vastagbélrák probiotikumokkal történő adjuváns kezelésével kapcsolatban is.

Felhasznált irodalom

  1. Gastroenterology Department, Hôpital Europeen Georges Lompidou, Assistance Publique des Hôpitaux de Paris and Paris V University, Paris, and the Institute of Physiology and Biochemistry of Nutrition, Federal Dairy Research Center, Kiel, Germany.

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

 

Protexin