Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra, ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember akkor az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattintva az Ön számára elérhető lesz a tartalom.
Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra, és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődők számára javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Emésztéskönnyítés az ünnepek után probiotikumokkal

2014. január 13.

Az ünnepek alatt elköltött bőséges étkezések jelentősen különböznek a mindennapi, különösen a hétköznapi étrendünktől. A hirtelen váltások az emésztőrendszert bizony megterhelik, nem csoda, hogy ilyenkor az emésztési folyamat egyes szakaszai nehezebben mennek végbe.

Emésztéskönnyítés az ünnepek után probiotikumokkal

Laktóz emésztés

Egyre több az evidencia arra vonatkozólag, hogy vannak olyan specifikus probiotikus törzsek, amelyek javítják a laktóz emészthetőségét laktóz intoleráns egyénekben.

Az első randomizált dupla-vak vizsgálat Lactobacillus bulgaricus és a Streptococcus thermophilus faj egyes törzseit tartalmazó joghurttal történt. Ebben kiderül, hogy a két törzs egyes törzsei segítik a laktóz emészthetőségét. Habár a mechanizmus pontos részletei még nem ismertek, az első megjelent hipotézis szerint a baktériumban lévő laktáz enzim közvetlen módon segíti a natív módon lecsökkent laktáz aktivitást. A jelenlegi elmélet szerint mind a laktáz kapacitás, mind a permeáz aktivitás szükséges ahhoz, hogy a laktózt felvegye a baktérium és megeméssze. Ebből következik, hogy csak azok a baktériumok lehetnek hatásosak, amelyeket élő formában fogyasztunk. Fontos tehát, hogy a készítményen az élőflóra megnevezés szerepeljen.

Koleszterinszint csökkentés

A magas koleszterinszintet az étrenddel bevitt koleszterint 15-30%-ban befolyásolja. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az étrend kis jelentőségű, és hogy nem kell rá odafigyelni. Az étrendi tényezőn kívül az enterohepatikus körforgás is fontos szerepet játszik a vér koleszterinszintjében az epesavak és epesók keringése által, így a máj de novo szintézise nagyon kis mértékű.

Vannak olyan probiotikus baktériumtörzsek (pl. Lactobacillus plantarum egy speciális törzse), amelyek fontos szerepet játszanak az enterohepatikus körforgásban: enzimatikus módon (BSHA aktivitás) le tudja bontani az epesavat, így csökkenti a reabszorpciót. A májnak növelnie kell a de novo szintézist, amelyhez a vérben keringő koleszterint használja fel, ezáltal csökkenti a vér koleszterin szintjét. Emellett a törzs képes gyulladáscsökkentő IL-10 citokint is termelni, valamint csökkenti a proinflammatorikus citokinek (IL-6) szintézisét is. Gyulladáscsökkentő propionsavat és a bélhámsejtek fő energiaforrását, vajsavat is szintetizál.

Összegezve megállapítható, hogy a probiotikus baktériumok egyes törzsei befolyásolhatják az egyes emésztési- és anyagcsere-folyamatok mozzanait. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a hatások mindig törzsspecifikusak, nem általánosíthatók.

Felhasznált irodalom

  1. Mari C. Fuentes, Teresa Lajo, Juan M. Carrión and Jordi Cuñé Cholesterol lowering efficacy of Lactobacillus plantarum CECT 7527, 7528 and 7529 in hypercholesterolaemic adults. British Journal of Nutrition, Available on CJO doi:10.1017/S000711451200373X
  2. Rabot, Sylvie, et al. "Guidance for substantiating the evidence for beneficial effects of probiotics: impact of probiotics on digestive system metabolism." The Journal of nutrition 140.3 (2010): 677S-689S.
Fordította és összeállította:
Dr. Bencz Zoltán
tudományos munkatárs