Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Probiotikumok hatása az energia-háztartásra – segítség az obezitás kezelésében?

Egy új, dél-koreai tanulmány szerint a napi rendszerességgel fogyasztott probiotikumok gyógynövényekkel kiegészítve javíthatják az obezitással összefüggő paraméterek értékeit.

A tanulmányban 7-féle probiotikus törzset, és egy Bofutsushosan 18 gyógynövény komplexből álló készítmény hatását vizsgálták obezekben. A gyógynövényeket tartalmazó készítményt a hagyományos kínai orvoslásban használják. A vizsgálatban a csak gyógynövényt kapó csoport paramétereit, illetve gyógynövény plusz probiotikumot kapó csoport paramétereit hasonlították össze.

2006-ban Jeffrey Gordon és mtsai a Nature c. folyóiratban publikálták, hogy a bélmikrobióta összetétele más a vékony és más a kövér emberek esetében. Azt is megfigyelték, hogy ha az obez emberek csökkentik súlyfeleslegüket, akkor a mikrobióta összetétel egyre inkább a vékony emberek baktériumaihoz hasonlatos, ezáltal feltételezték, hogy az obezitás kialakulásának mikrobiológiai háttere is lehet.

Dr Gordon és munkatársai nemrég egy másik tanulmányban publikáltak érdekes adatokat a probiotikumok és a metabolikus útvonalak kapcsolatáról. Az egerekkel végzett kísérlet során a probiotikus baktériumok számos emésztésben résztvevő metabolikus útvonalban változást okoztak, különösen azokban, amelyek a szénhidrát anyagcserében vesznek részt.

A tanulmány részletei

A randomizált, placebó kontrollált, dupla vak vizsgálatba 64 kövér nőt vontak be. Véletlenszerűen osztották be őket a Bofutsushosan plusz probiotikumot ill. csak Bofutsushosan-t kapó csoportba. A probiotikus készítmény 7-féle törzse: Streptococcus thermophilus (KCTC 11870BP), Lactobacillus plantarum (KCTC 10782BP), L. acidophilus (KCTC 11906BP), L. rhamnosus (KCTC 12202BP), Bifidobacterium lactis (KCTC 11904BP), B. longum (KCTC 12200BP), B. breve (KCTC 12201BP). A Bofutsushosan 18 hagyományos kínai orvoslásban használt gyógynövény kombinációja.

Az eredmények tükrében szignifikánsan jobb HDL értékeket mutatott a probiotikus csoport összehasonlítva a csak gyógynövény komplex-szel kezelt csoporttal.

A diszlipidémia jellemzője a megemelkedett triglicerid szint, magas LDL és alacsony HDL koleszterin szint, és ez összefüggésben áll a megnövekedett viszcerális zsír mennyiségével, amely a hasi elhízást okozza. A probiotikum hypokoleszterinémiás hatása javíthatja az abnormális lipid metabolizmust, ezáltal csökkenti az inzulin rezisztencia által okozott hypertriglyceridaemia-t.

Az eredmények azt is mutatták, hogy a B. breve, B. lactis és a L. rhamnosus szintje kimutathatóan magasabb a probiotikus csoportban a placebó csoporthoz képest. A kutatócsoport tagjai azt a következtetést vonják le ebből, hogy a gyógynövény hatóanyag probiotikummal együtt alkalmazva hatékonyan megváltoztathatja a bélflóra összetételét. A kutatók azt is megjegyzik, hogy a bél mikrobiótájának diszbiózisa összefüggésben áll az obezitás kialakulásával, és hogy ez a felborult egyensúlyi állapot olyan gyulladás közvetítette metabolikus betegségeket idézhet elő, mint pl. az inzulin rezisztencia és a diabétesz.

Felhasznált irodalom

  1. S.J. Lee, S. Bose, J-G. Seo, W-S. Chung, C-Y Lim, H. Kim (2013) The effects of co-administration of probiotics with herbal medicine on obesity, metabolic endotoxemia and dysbiosis: A randomised double-blind controlled clinical trial, DOI: 10.1016/j.clnu. 2013.12.006

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

 

Protexin