Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Túlsúly alakulhat ki az abberáns csecsemőkori mikrobióta összetétel miatt

Számos kísérleti tanulmány utal arra, hogy a károsodott bélmikrobióta befolyásolhatja az energiaraktározást és az elhízást. A jelenlegi tanulmány célja, hogy rávilágítson a korai mikrobióta összetétele és a testtömeg alakulása közti összefüggésre.

7 éves túlsúlyos és kövér gyermekeket (n=25) választottak ki egy prospektív vizsgálatból, akik az International Obesity Task Force szerint megállapított kritériumoknak megfelelnek. Ugyanebből a kohorszból normál súlyú gyermekek (n=24) vettek részt a vizsgálatban. A két csoport megegyezett gesztációs érettségben, születéskori BMI-ben, születés módjában, probiotikus készítményben, szoptatás időtartamában, csecsemő kor alatti antibiotikum szedésben.

A széklet mikrobióta Bifidobacterium és Staphylococcus aureus összetételét csecsemőkorban fluoreszcens in situ hibridizációs technikával (FISH) vizsgálták. Ezenkívül mikroszkopikusan áramlási cytometriát, valamint valós idejű polimeráz láncreakciót (qrt-PCR) alkalmaztak. A bifidobaktériumok száma nagyobb volt a későbbi normál súlyú gyermekek székletmintájában (FISH + áramlási cytometria), a későbbi túlsúlyos gyermekekéhez viszonyítva (1. ábra).

1. ábra
(1. ábra).

Az interkvartilis terjedelem értékekben is megmutatkozik a különbség a bifidobaktériumokat tekintve (normál: 1,1-5,28 x 109 sejt/g; túlsúlyos: 0,48-1,59 x 109 sejt/g). Ugyanez a tendencia figyelhető meg a FISH + mikroszkópos detektálás és a real time PCR esetében is. A csecsemőkori aberráns mikrobióta és a későbbi életben kialakuló gyermekkori túlsúly és elhízás indikátora a Staphylococcus aureus, amely a túlsúlyosokban nagyobb számban, míg a normál súlyú gyerekekben kisebb számban van jelen (2. ábra).

2. ábra
(2. ábra).

Az a megállapítás, miszerint a csecsemőkori bél mikrobióta összetétele befolyásolhatja a túlsúly kialakulását, új lehetőségeket nyit meg az obezitás prevenciójában és terápiás lehetőségeiben.

Felhasznált irodalom

  1. Kalliomäki et al (2008) Early differences in fecal microbiota composition in children may predict overweight, Am J Clin Nutr; 87:534-8.

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

 

Protexin