Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Vérteszt az IBS diagnosztizálására!

2015. JÚLIUS 21.
#ibs #vérteszt #diagnózis

Megosztás a FacebookonMegosztás a Google+ rendszerébenMegosztás a Tumblr-en

Igazi áttörésnek számít, hogy kimutatható lesz a közeljövőben az irritábilis bélszindróma (IBS) már egy egyszerű vérvizsgálattal is. Mindezidáig a diagnózist megerősítő specifikus vizsgálat nem létezett, ugyanakkor, mivel a betegség tünetei nagyon változatosak a betegség azonosítása nagyon nehézkes volt (1).

IBS vértesztAz irritábilis bélszindróma az Egyesült Államokban az egyik leggyakoribb betegség, az Egyesült-Királyságban minden ötödik ember szenved tőle (2), a világ lakosságának pedig hozzávetőleg 11%-a érintett, mégis csak a betegek 30%-a fordul orvoshoz (1). Mindeddig az orvoshoz forduló betegeknek szembe kellett nézni a kellemetlen vizsgálatokkal, sőt pontos diagnosztikai módszer hiányában akár a téves diagnózisokkal is. „A legtöbb betegnek egy időben azt mondták az orvosok, hogy a betegség csupán pszichés eredetű” – hangsúlyozta Dr. Pimentel az új diagnosztikai módszer jelentőségét (2). Dr. Mark Pimentel és munkatársai 2015 májusában publikálták vizsgálati eredményeiket a PLOS ONE hasábjain (3). A tanulmány első szerzője, Dr. Pimentel (Los Angeles-i Cedars-Sinai Medical Center gasztroenterológusa) nyilatkozata szerint ez a teszt lerövidíti a szenvedést, lerövidíti a diagnosztizálás idejét és meggyorsítja a beteg terápiára, illetve kezelésre irányítását is (4). A kutatók megállapították, hogy a vérplazmából kimutatható anti-CdtB és anti-vinculin antitestek emelkedett értékűek a hasmenés predomináns IBS betegtípusban (D-IBD) a normál állapothoz képest és ezen antitestek megfelelő biomarkerek a D-IBD diagnózisának felállításához (3). Dr. Pimentel tesztjének végleges fejlesztése még folyamatban van, de már most úgy tűnik, hogy ez lehet az eddigi legnagyobb lépés az IBS diagnosztizálásának és megfelelő kezelésének eddigi történetében (4).

Felhasznált irodalom

 1. Balassa T, Wacha J.
  Probiotikumok az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésében
  [Probiotics in the treatment of irritable bowel syndrome].

  Central European Journal of Gastroenterology and Hepatology. 2015;Volume 1(Issue 1).
 2. Vérből is kimutatható lesz a bélszindróma
  [Internet]. [idézi 2015. július 15.]. Elérés forrás: https://www.origo.hu/egeszseg/20150522-ibs-ver-kutatas-vervizsgalat.html
 3. Pimentel M, Morales W, Rezaie A, Marsh E, Lembo A, Mirocha J, és mtsai.
  Development and validation of a biomarker for diarrhea-predominant irritable bowel syndrome in human subjects. PloS One. 2015;10(5):e0126438.
 4. A Blood Test For Certain Forms of Irritable Bowel Syndrome May Have Just Been Discovered
  [Internet]. [idézi 2015. július 15.]. Elérés forrás: https://www.medicaldaily.com/blood-test-certain-forms-irritable-bowel-syndrome-may-have-just-been-discovered-334596

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?