Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

A császármetszés növelheti az újszülöttek elhízási kockázatát

A JAMA Pediatrics szaklapban megjelent közlemény szerint a császármetszéssel született gyermekek esetében az elhízás valószínűségi kockázata 15%-al magasabb, mint a normál úton született testvéreik esetében.

A vizsgálat másodlagos végpontja arra adott választ, hogy további lényeges eltérés volt azok között, akiknél egy császármetszést követően a következő újszülött normál úton született, szemben azokkal, akiknél mindkét szülés császármetszéssel történt. A második, normál szülés esetében a kockázat 31%-al alacsonyabb volt.

Jorge Chavarro, a harvardi Chan School tanára szerint a császármetszés életmentő lehet sok esetben. Ugyanakkor ennek vannak bizonyos, jól ismert kockázatai mind az anyára, mind pedig a gyermekre nézve. Úgy tűnik, hogy ezek mellé a kockázatok mellé mostantól oda sorolhatjuk az elhízást is.

Az USA-ban a szülések egyharmada, körülbelül 1,3 millió eset császármetszéssel zajlik le. Bár a korábbi vizsgálatok utaltak az elhízással kapcsolatos kockázatra, azonban vagy az esetszám vagy adatok elégtelen volta nem tette lehetővé a közvetlen következtetés levonását.

BabaA jelen vizsgálatban 22 ezer fiatal adatait dolgozták fel 16 éven keresztül. A vizsgálat során kérdőívek kitöltésére kérték a résztvevőket, melyet jellemzőem egy-két évente töltöttek ki és küldtek vissza a kutatóknak. A kutatók ugyancsak megkérdezték a résztvevők édesanyját a szülés módjáról valamint más paraméterekről, mint például a szülés előtti testsúlyukról, életkorukról, lakhelyükről és arról, hogy dohányoznak-e.

„Azt gondoljuk, hogy az eredményeink, különösen azok, amelyek kimutatják az elhízási kockázat drasztikus növekedését a császármetszéssel összefüggésben, nagyon meggyőzőek arra nézve, hogy a császármetszés és a gyermekkori elhízás közti összefüggés valós” – mondta Chavarro, majd így folytatja ’ Ennek oka, hogy a testvérek esetében egy sor olyan külső tényezőt, mint például a genetikai tényezőket, ki tudtunk zárni oki tényezőként, kivéve egyet, a szülés módját.

A cikk az alábbi közlemény alapján készült

  1. Changzheng Yuan, Audrey J. Gaskins, Arianna I. Blaine, Cuilin Zhang, Matthew W. Gillman, Stacey A. Missmer, Alison E. Field, and Jorge E. Chavarro. Association Between Cesarean Birth and Risk of Obesity in Offspring in Childhood, Adolescence, and Early Adulthood, JAMA Pediatrics, online September 6, 2016.

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »