Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Irritábilis bélszindrómás (IBS) gyermekeknél négyszer gyakoribb a lisztérzékenység kockázati aránya

Irritábilis bélszindrómás (IBS) gyermekeknél négyszer gyakoribb a lisztérzékenység kockázati aránya világszinten hozzávetőlegesen 100 emberből 1-et érint a lisztérzékenység (cöliákia), amely egy a beleket érintő autoimmun rendellenesség. Kezelés nélkül komoly szövődményei lehetnek: I-es típusú cukorbetegség, sclerosis multiplex, dermatitis herpetiformis, anémia, osteoporosis, terméketlenség, koraszülés, vetélés, neurológiai problémák és bélrák (H.P., 2014).

IBSEgy új vizsgálat eredményei szerint az irritábilis bélszindrómával küzdő gyerekeknél négyszer magasabb a cöliákia kockázati aránya, mint a hasi fájdalmaktól szenvedő, de nem IBS betegeknél (Cristofori F. et al., 2014). Gyerekeknél eddig ezt még nem állapították meg, de azt már korábban is tudták, hogy a felnőtteknél nagyobb számban fordul elő cöliákia IBS esetén. Ez egy prospektív csoportos vizsgálat volt, amely során felmérték, hogy a hasi fájdalommal járó és funkcionális emésztési rendellenességekkel küzdő gyermekek körében milyen gyakori a lisztérzékenység (Dél-Olaszországi Bari-i szakrendelő végezte a 6 éves (2006-tól 2012-ig tartó) vizsgálatsort). A vizsgálatban 992 gyermek vett részt (42,8% fiú, átlagéletkor: 6,8 év) és a III. Római kritériumok alapján szűrték ki, hogy kinek lehet szüksége cöliákia vizsgálatra. Az IgA, a transzglutamináz IgA antitest (tTG IgA), és az endomysilais antitest (EMA) koncentrációit mérték a gyerekeknél, ezt követően, akiknél pozitív lett az antitest teszt, azoknál duodenális biopsziát végeztek. Az eredmények azt mutatták, hogy az IBS-ben szenvedő gyermekek esetén négyszer magasabb a cöliákia kockázati aránya, mint a más típusú emésztési rendellenességgel diagnosztizáltakban.

A visszatérő hasi fájdalom gyakori egészségügyi probléma gyermekkorban. A pontos diagnózis elengedhetetlen a szükséges leghatékonyabb kezelés meghatározásához. Sokféle emésztőrendszeri probléma, így IBS és cöliakia esetében is ígéretes eredményeket értek el különböző probiotikumos kezelésekkel az utóbbi évtizedekben (például IBS-nél Lactobacillus casei rhamnosus Lcr35 törzs alkalmazása: Dapoigny et al., 2012; cöliakia esetén egy másik vizsgálatban Bifidobacterium infantis törzset használtak: Smecuol et al., 2013)

Egy friss vizsgálat pedig azt mutatta, hogy a cöliákiával frissen diagnosztizált gyerekeknél a Bifidobacterium longum speciális törzsének alkalmazása előnyökkel járhat (Olivares et al., 2014). Harminchárom gyermeket vontak be a kísérletbe, egyik csoportjuk placebót, míg a másik csoport az élőflórát tartalmazó kapszulát szedett 3 hónapon át, miközben mindannyian gluténmentes diétán voltak. A mért változók közt szerepelt (alapszint és a beavatkozás után is) a perifériás vérsejtek immunfenotípusának vizsgálata, a szérum citokin koncentrációjának meghatározása, a székletminta szekréciós IgA (slgA) tartalmának meghatározása, antropometriai paraméterek felvétele és a bél mikrobióta összetételének vizsgálata. A csoportok közötti összevetésben a Bifidobaktériumot szedő csoportban a magassági növekedés szignifikánsan nagyobb volt (P=0,048) a placebó csoporthoz képest, valamint csökkentek a perifériás CD3⁺ T-limfociták (P=0,004) és kissé csökkent a TNF-α koncentráció is (P=0,067). A csoporton belüli összehasonlítások azt mutatták, hogy nincs különbség a kiindulási és végső értékek között a T-limfociták és citokinek esetében a placebó csoportban, míg a B. longum csoportban csökkent CD3⁺ (P = 0,013), valamint a humán leukocita antigén (HLA)-DR⁺ T-limfocita (P=0,029) és kissé csökkent a TNF-α koncentrációkat (P=0,085) detektáltak. Az eredmények tehát azt mutatták, hogy a Bifidum longum speciális törzsének alkalmazása cöliákia esetében javíthatja a betegek egészségi státuszát.

Felhasznált irodalom

  1. Cristofori F, Fontana C, Magistà A, et al, 2014. Increased prevalence of celiac disease among pediatric patients with irritable bowel syndrome: A 6-year prospective cohort study. JAMA Pediatr 168, 555–560. doi:10.1001/jamapediatrics.2013.4984
  2. Dapoigny, M., Piche, T., Ducrotte, P., Lunaud, B., Cardot, J.-M., Bernalier-Donadille, A., 2012. Efficacy and safety profile of LCR35 complete freeze-dried culture in irritable bowel syndrome: a randomized, double-blind study. World J. Gastroenterol. 18, 2067–2075. doi:10.3748/wjg.v18.i17.2067
  3. Dr. H. P.: IBS-es gyermekekben gyakoribb a lisztérzékenység, 2014
    https://www.otszonline.hu
  4. Olivares, M., Castillejo, G., Varea, V., Sanz, Y., 2014. Double-blind, randomised, placebo-controlled intervention trial to evaluate the effects of Bifidobacterium longum CECT 7347 in children with newly diagnosed coeliac disease. Br. J. Nutr. 112, 30–40. doi:10.1017/S0007114514000609
  5. Smecuol, E., Hwang, H.J., Sugai, E., Corso, L., Cherñavsky, A.C., Bellavite, F.P., González, A., Vodánovich, F., Moreno, M.L., Vázquez, H., Lozano, G., Niveloni, S., Mazure, R., Meddings, J., Mauriño, E., Bai, J.C., 2013. Exploratory, randomized, double-blind, placebo-controlled study on the effects of Bifidobacterium infantis natren life start strain super strain in active celiac disease. J. Clin. Gastroenterol. 47, 139–147. doi:10.1097/MCG.0b013e31827759ac

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

 

Protexin