Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

A bakteriális vaginózis és a koraszülések kapcsolata

Az idei évben több olyan közlemény is napvilágot látott, melyben a bakteriális vaginózis és a koraszülések kapcsolatát vizsgálják. A téma áttekintéséhez néhány, korábban már ismert tényt is érdemes sorra venni:

 • A WHO összefoglaló elemzése szerint a koraszülések gyakorisága világszerte 9,6%, az európai átlag viszonylag jónak mondható, 6.2 %.1
 • A perinatális halálozás 70%-áért a koraszülés tehető felelőssé.2
 • Széles körben ismert, és számos vizsgálattal alátámasztott tény, hogy a koraszülések hátterében gyakran intrauterin fertőzés áll, melynek fő oka a bakteriális vaginózis.2

Egy idén januárban megjelent közlemény3 a méhlepény fertőzöttségét vizsgálta 527 császármetszéses szülés kapcsán vett méhlepényből. A Harvard Medical School vizsgálatának eredményei szerint közvetlen összefüggés volt kimutatható a vagina baktériumflórája és a placenta fertőzöttsége között. A vaginára jellemző baktériumflóra volt kimutatható a méhlepényekben is. A kutatók véleménye szerint az adatok arra utalnak, hogy a "placentában megjelenő baktériumok gyógyszeres vagy probiotikus befolyásolása útján lehetőség nyílik arra, hogy ne csupán a koraszülések számát, hanem a gyulladás következtében kialakuló súlyos következményeket is megelőzzük."

Az idén augusztusban megjelent holland közlemény hat intézmény: két egyetemi, két nem-egyetemi, oktató kórház és két, nem-egyetemi, nem-oktató korház gyakorlatát és eredményeit hasonlította össze4. Az egyéves időtartamot átfogó, az összes koraszülést elemző vizsgálat szerint a bakteriális vaginózis kimutatására és kezelésére az egyetemi intézmények 49%-ában került sor, szemben a nem-egyetemi intézményekkel, ahol ez a szám csak 14% volt.

A fentiekkel összefüggésben érdemes megemlíteni egy korábbi, 2010-es német vizsgálatot5, amelyben kimutatták, hogy a bakteriális vaginózis megelőzésével a koraszülések száma igen jelentős mértékben visszaszorítható.

A bakteriális vaginózis diagnosztikájában elfogadott pH mérés elvét alkalmazták nagyon gyakorlati módon: a vizsgálatban résztvevőket a hüvelyi pH mérésére kérték, és arra, hogy keressék fel az orvosukat, amennyiben a pH értéke 4.7 fölé emelkedne. Ezzel az egyszerű, a vizsgálatban résztvevők aktív bevonásának eredményeként a koraszülések számát radikálisan sikerült leszorítani. A kutatók szerint ez különösen azért fontos eredmény, mert a korábbi évtizedekben az ilyen irányú erőfeszítések sikertelenek voltak.

Felhasznált irodalom

 1. The worldwide incidence of preterm birth: a systematic review of maternal mortality and morbidity, WHO Bulletin, 2009.
  A részleteket itt találja >>
 2. Treatment of Vaginal Infections to PreventPreterm Birth: A Meta-Analysis. Margaret A. Riggs, Mark A. Klebanoff, CLINICAL OBSTETRICS AND GYNECOLOGY Volume 47, Number 4, 796-80, 2004.
  A részleteket itt találja >>
 3. Bacteria Possible Cause of Preterm Births, ScienceDaily (Jan. 27, 2011)
  A részleteket itt találja >>
 4. Utilizing new evidence in the prevention of recurrent preterm birth. Lim AC, Goossens A, Ravelli AC, Boer K, Bruinse HW, Mol BW. J Matern Fetal Neonatal Med. 2011. Aug 8.
  A részleteket itt találja >>
 5. Prevention of preterm birth is possible by vaginal pH screening, early diagnosis of bacterial vaginosis or abnormal vaginal flora…. Hoyme UB, Huebner J. Gynecol Obstet Invest2010;70:286-290.
  A részleteket itt találja >>

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

 

Protexin