A perinatális szakban alkalmazott probiotikus kiegészítés hatása az anya és a születendő gyermek egészségére
A perinatális táplálkozási körülmények hosszú távon is kihatnak az anya és a gyermek egészségére és jóllétére.
Egy közlemény szerint a terhesség alatt probiotikumot szedő nők körében lényegesen kevesebb terhességi diabetes alakul ki és csökkenhet a túl nagy újszülöttek aránya is. A terhesség alatt kialakuló tartósan magas vércukorszint, az úgynevezett terhességi diabétesz megnöveli annak kockázatát, hogy az anyánál 2-es típusú cukorbetegség alakuljon ki, és hogy az újszülöttnél később gyermekkori elhízás, majd idősebb korban cukorbetegség fejlődjön ki.
"Ez az első olyan közlemény, ami beszámol a korai, az első trimeszterben elkezdett probiotikum-szedés biztonságosságáról.
Finn kutatók arról számoltak be a British Journal of Nutrition hasábjain, hogy a probiotikus étrend-kiegészítés több mint 60%-kal csökkentette a terhességi diabetesz előfordulását. Az anyai előnyökön túl kevesebb túlságosan nagy magzat született.
"A jelen tanulmány eredményei azt támasztják alá, hogy a nyugati életstílus okozta betegségek terhei probiotikummal csökkenthetők.
A vizsgálat részletei:
A finnországi Turku egyetemének Raakel Luoto vezette kutatói 256, a terhesség első harmadában lévő nőt vontak be a vizsgálatba. Véletlenszerű elosztásban két csoportba sorolták be őket: kontroll csoportba, illetve táplálkozási szakértő vezette intenzív diétás tanácsadásban részesülő csoportba. Ez utóbbi csoportot szintén véletlenszerűen tovább osztották, egy részük probiotikus étrendkiegészítőt kapott, a másik placebót. Az étrend-kiegészítő Lactobacillus rhamnosus GG-t (LGG, Valio) és Bifidobacterium lactis Bb12-t (Chr Hansen) tartalmazott.
A 24 hónapig tartó vizsgálat végén a kutatók azt tapasztalták, hogy a probiotikumot kapott csoportban a terhességi diabetes gyakorisága lecsökkent, 13% volt, míg az étrendi tanácsadás és placebó mellett 36%, a kontrollcsoportban pedig 34% ; így a csökkenés aránya meghaladta a 60 %-ot.
A gesztációs diabétesz által érintett esetekben a beavatkozás csökkentette az újszülöttek születéskori méretét, a nagy csecsemők szülésének kockázatát a születési súlyra p=0,035; a születési hosszra nézve p=0,028.
Mellékhatásokat nem okozott és a terhesség tartamát sem befolyásolta.
Az eredmények azt mutatják, hogy a probiotikumokkal kiegészített perinatalis étrendi tanácsadás biztonságos és költséghatékony eszköze lehet a metabolikus járvány elleni harcnak. Tekintve, hogy a születéskori méret előrevetítheti a későbbi elhízás kialakulásának kockázatát, az eredmények közegészségtani jelentőségűek lehetnek, mert azt mutatják, hogy ez a kockázat befolyásolható.
Más tanulmányokban hasonlóan pozitiv eredményeket figyeltek meg a terhes és szoptatós hölgyek perinatalis időszakban alkalmazott probiotikum kezelése során
- a kis súllyal született koraszülöttek fejlődésének elősegítésében
- szoptatás alatt a csecsemőkori colica mérséklésében és
- az atópiás dermatitis kialakulásának csökkentésében is
Ahhoz, hogy egyértelmű ajánlások születhessenek további nagyobb betegszámú összehasonlítható vizsgálatokra van szükség a probiotikus törzsek/fajok kiválasztásában, a szükséges adagolás és a kezelési idő hosszának megállapításában.
Probiotics for mum during pregnancy may cut obesity in child: Study (16-Feb-2010) című cikkének fordítása és kiegészítése nyomán http://www.nutraingredients.com
Irodalom:
Dr. Wacha Judit
klinikai főorvos, belgyógyász-gasztroenterológus