Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

A visszatérő vulvovaginális candidiázis megelőzése lokális alkalmazású probiotikummal (Gynophilus – Lcr Regenerans): A Candiflore megfigyeléses vizsgálat eredményei

2013. JANUÁR 30.
#Candida albicans #Gynophilus

Megosztás a FacebookonMegosztás a Google+ rendszerébenMegosztás a Tumblr-en

A nők 70 – 75%-a reproduktív életszakaszuk során legalább egyszer átesik a vulvovaginális Candida fertőzésen. 40 – 50%-ban a Candida fertőzés visszatér. A recidiváló vulvovaginális candidiázis (továbbiakban: RVVC) incidenciája 5 – 8%-ra becsülhető, amely évente négy fertőzést jelent, amelyekből két fertőzés laboratórium által is igazolt. Ez a fertőzés az egyéni élet minőségére rendkívül rossz hatással van, és nagy terhet ró az egészségügyre.

A visszatérő vulvovaginális Candida fertőzést nehéz kezelni, mert kialakulásában számos faktor játszik szerepet. A hagyományos orális vagy vaginális gombaölő szereket hat hónapig kell alkalmazni, de a páciensek 60 – 70%-a a terápia után 2 hónappal újra megfertőződik. Ráadásul a gombaölő szerek hosszú távú mellékhatásaként bakteriális vaginózis is jelentkezhet. A probiotikus hatású tejsavbaktériumok helyileg alkalmazva hozzájárulnak a hüvelyflóra egyensúlyának a helyreállításához, képesek a Candida albicans növekedését ill. a vaginális epithélsejtekhez való kötődését csökkenteni és megakadályozni. Ezáltal terápiás lehetőségnek adva teret a candidiázis kezelésében.

A Candiflore vizsgálat 409 nő bevonásával készült, akiknek legalább négy Candida fertőzésük volt egy évben. Őket két csoportba osztották az egyik csoport az antifungális szer mellé kapott probiotikus tejsavbaktériumot tartalmazó hüvelykapszulát (Gynophilus) (n=288), míg a másik csoportot csak gombaölő szerrel kezelték (n=121).

Franciaországban nőgyógyászati magánrendelőket vontak be a vizsgálatba. Az antifungális gyógyszer mellé egy hétig naponta két hüvelykapszulát (Gynophilus), majd két héten keresztül naponta egy hüvelykapszulát (Gynophilus) alkalmaztak a 6 hónapos periódus elején.

A recidiváló tünetek arányát a két csoportban az 1. ábrán lehet látni: A Gynophilus nélküli csoportban 71,1%-ban fordult elő legalább egy visszatérő fertőzés, míg a Gynophilust is alkalmazók körében ez csak 43,4%. A probiotikus hüvelykapszulát használók körében 56,6%-ban nincs visszatérő Candida fertőzés.


1. ábra: A visszatérő fertőzések aránya a Gynophilus nélküli és a Gynophilus hüvelykapszulát alkalmazó csoportban

A hat hónap során az átlagosan előforduló recidiváló fertőzések aránya a kezeletlen csoportban 1,36±1,30, míg a kezelt csoportban 0,86±1,31. A dyspaerunia, diszkomfort, égető érzés és leucorrhoea tünetek előfordulási gyakoriságáról kérdezték a két csoport pácienseit. A 2. ábra szemlélteti az adatokat, amelyen a rózsaszín oszlopok a Gynophilus hüvelykapszulát is kapó csoportot, a szürke oszlop pedig a csak gombaölő szert alkalmazókat mutatja. Látható, hogy a tünetek előfordulási gyakorisága sokkal alacsonyabb, mint a másik csoportban.


2. ábra: A candidiázis tüneteinek előfordulási gyakorisága a Gynophilus és a kezeletlen csoportban

A 3. ábrán megfigyelhető, hogy a hat hónapos periódus végén a probiotikus, élő tejsavbaktériumot tartalmazó Gynophilust is alkalmazó csoport 69,7%-a tapasztalt tartós javulást, mert nem alakult ki visszatérő Candida fertőzése. Ezzel szemben a csak antifungális szert kapóknak mindössze 39,6%-a számolt be számottevő javulásról. A betegek észrevételeit a nőgyógyászati vizsgálatok is alátámasztják.


3. ábra: Tartós javulás alakulása a hat hónapos vizsgálati periódus végén

A Candiflore tanulmány adatai rendkívül tanulságosak és alátámasztják a probiotikus hüvelykapszula alkalmazását a RVVC terápiájában. Jelentőségét alátámasztja, hogy az első olyan nagy volumenű vizsgálat, amely a visszatérő vulvovaginális fertőzés megelőzésében szignifikáns pozitív eredményt mutatott.

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

 

Protexin