Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Az Lcr Regenerans® ellenálló képessége az antibiotikumokkal szemben

A hüvelyi probiotikumok alkalmazásának előnyeiről ma már az összefoglaló tanulmányok is nagyon pozitívan nyilatkoznak (pl. 1). A Lactobacillus c. rhamnosus (Lcr35®) baktérium törzset egy különleges, egyedi technológiával arra képezik ki, hogy a lehető legtöbbet tegyen meg a hüvelyi mikrobióta egyensúlyáért és a női egészségért. Az egyik fontos tulajdonsága, hogy ellenáll a hagyományos kezelések során alkalmazott antibiotikumok többségének, így lehetősége van életben maradni és kolonizálódni a hüvelyflórában.

Ahogyan korábbi cikkünkben is olvashatták (Lcr Regenerans® baktérium a női egészségért!), az Lcr35® törzs különlegesen edzett baktériumaiból állítják elő azt a hüvelyi probiotikum készítményt, amelynek alkalmazási eredményeiről számos humán klinikai eredmény született már. (Lsd. a cikk végén ajánlott korábbi írásaink tudományos hivatkozásait.)

Ahogyan a gasztrointesztinális probiotikumok esetében, úgy a hüvelyi probiotikumoknál is az az egyik nagyon fontos kérdés, hogy a hagyományosan alkalmazott antibiotikus vagy gombaellenes kezelés milyen mértékben hat a kiegészítésként alkalmazott probiotikum túlélésére. Annak érdekében, hogy ezek a baktériumok túléljék a hagyományos kezelést és mielőbb kolonizálódhassanak rendeltetési helyükön bizonyos mértékig mindenképpen rezisztensnek kell lenniük az alkalmazott antibiotikummal szemben.

A Lactobacillus c. rhamnosus faj antibiotikumokkal szembeni ellenállását éppen ezért megvizsgálták és 2014-ben publikálták az eredményeket (2), amelyek alátámasztották és kiegészítették a korábbi adatokat a fajjal kapcsolatban. A kék táblázat összefoglaló jelleggel mutatja az eredményeket.

1. ábra

A korábban már publikált adatok azt mutatják, hogy az Lcr35® törzs ellenáll a szokásosan alkalmazott gombaellenes szerekkel szemben is (3). Forrás: www.probionov.com

2. ábra

A hüvelyflóra probiotikus közösségének domináns tagjai a Lactobacillusok, amelyek működése számottevő a fertőzések megelőzése szempontjából. Éppen ezért, nagyon fontos ezen baktériumok adhéziós képessége a hüvelyi epitél sejtekhez, valamint az antimikrobiális anyagtermelő kapacitásuk (hidrogén-peroxid, tejsav, bakteriocin szerű anyagok, stb.). Az egészséges hüvelyflóra komoly szerepet kap a gazdaszervezet urogenitális fertőzéseinek megelőzésében (1), ezért az egyensúlyának fenntartása egyben prevenciót is jelent.

Felhasznált irodalom

 1. Borges S, Silva J, Teixeira P.
  The role of lactobacilli and probiotics in maintaining vaginal health.
  Arch Gynecol Obstet. 2014. március;289(3):479–89.
 2. Obstetrics and Gynecology » In vitro study of the growth, reproduction,
  antibiotic resistance, and competitive relationships of a Lactobacillus casei rhamnosus strain

  [Internet]. [idézi 2015. július 28.].
  Elérés forrás: https://www.aig-journal.ru/en/archive/article/13588
 3. Combes T, Salhi A.
  New microbiological data on the Lactobacillus strain
  contained in the proprietary medicinal specialty Trophigil
  .
  Revue française de gynécologie et d’obsétrique. 1997;92(3):183–7.

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »