Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Az elképesztő siker 3 fő oka
az egyik hüvelyi probiotikum esetében!

A hüvelyfertőzések leggyakoribb típusai közé a Candida fertőzést, és a különböző anaerob mikroorganizmusok által okozott bakteriális vaginózist sorolhatjuk. Az ilyen kellemetlen fertőzések ellen alkalmazott konvencionális kezelés sokszor nem megkerülhető, azonban gyakran nem kívánt mellékhatásokkal járhat, mivel a hüvely egészségét támogató baktériumokat is megtizedelheti.

Viszonylag régóta tudjuk, hogy a probiotikum tartalmú hüvelykapszulák hatékony kiegészítő kezelést jelentenek és csökkentik a különböző lokális fertőzések kiújulásának, visszatérésének kockázatát. Az Lcr Regenerans®(Lcr35®) törzs hatékonysága több háttérmechanizmusnak is köszönhető.

Az Lcr Regenerans a Lactobacillus c. rhamnosus baktérium speciális törzse, amely az egyedi tribiotikus gyártási folyamatnak köszönhetően olyan tulajdonságokra tesz szert, amelyek mindegyike támogatja a hüvelyi környezet optimális egyensúlyának helyreállítását és fenntartását. Ennek a módszernek a hatékonyságáról és a speciális Lcr Regenerans® törzset tartalmazó hüvelykapszula klinikai eredményeiről korábbi cikkeinkben részletesen is olvashat (Lsd. cikkajánló).

Az Lcr regenerans® sikere alapvetően 3 fő okra vezethető vissza:

 • speciális Lcr35 törzs egyedi tulajdonságai
 • tribiotikus gyártási folyamat
 • antibiotikum rezisztencia

Ennek a speciális törzsnek az eddig említetteken kívül egyéb előnyös tulajdonságait is igazolták a kutatók. Kiderült, hogy az Lcr35 törzs dózisfüggő módon immunmodulációs hatással bír a humán dendritikus sejteken (Evrard et al., 2011). Ennek az aktivitásnak pedig a védelem szempontjából nagy jelentősége van. Az Lcr35 törzs ugyanis jelentős mértékben stimulálja bizonyos extra- és intracelluláris patogének ellen ható effektor T-sejtek termelődését, de természetesen az általa indukált immunválasz ennél sokkal összetettebb.

A vizsgálatban szereplő dendritikus sejtek aktivitása gyökeresen megváltozott az Lcr35 törzzsel való találkozáskor. Ez pedig ahhoz vezetett, hogy a sejt génexpressziós és a transzkripciós mintázata jelentős mértékben módosult. Az eredmények – a vizsgálatot végző kutatók konklúziója szerint – megmutatták, hogy ez a törzs fertőzés esetében az immunvédelem erősítésében használható.

A háttérmechanizmus lényege ebben az esetben dióhéjban, hogy a találkozás a pro-Th1/Th17 citokinek (TNFa, IL-1b, IL-12p70, IL-12p40 and IL-23) szintézisét erősíti (Evrard et al., 2011). A Th1-sejtek elsődlegesen a celluláris immunválasz beindításában és az intracelluláris patogének elleni ellenanyagválasz kialakulásában játszanak meghatározó szerepet, míg a Th17-sejtek pedig főként a makrofágok által bemutatott pMHC-komplexeket ismerik fel.

Kép: A Th1, Th2 és Th17 effektor sejtek fenotípusos sajátságai.
Forrás: https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_524_Immunologia/ch13s02.html

Az Lcr35 törzs baktériumairól és a velük végzett hatékonysági vizsgálatokról, valamint a klinikai eredményekről az alábbi cikkekben olvashat:

 • Lcr Regenerans® baktérium a női egészségért!
 • Az Lcr Regenerans® ellenálló képessége az antibiotikumokkal szemben
 • A probiotikus baktériumok „edzése” megnöveli a hatékonyságukat

A probiotikus hüvelykapszulák alkalmazásának jelentőségéről az alábbi cikkeinket ajánljuk:

 • A Laktobacillusok és a probiotikumok szerepe a hüvelyi egészség fenntartásában
 • Anyák a babákért, avagy makkegészség kívül-belül!
 • A hüvelyi mikroflóra egészséges egyensúlyának alapvető jelentősége van, különösen a magzat védelmében
 • Női komfortérzet a menopauza után is!
 • A koraszülések száma lecsökkenthető egy egyszerű módszerrel!

Felhasznált irodalom

 • Evrard, B., Coudeyras, S., Dosgilbert, A., Charbonnel, N., Alamé, J., Tridon, A., Forestier, C., 2011. Dose-dependent immunomodulation of human dendritic cells by the probiotic Lactobacillus rhamnosus Lcr35. PloS One 6, e18735. doi:10.1371/journal.pone.0018735

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »