Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Anyák a babákért, avagy makkegészség kívül-belül!

A velünk szimbiózisban élő mikroba közösségek funkciói széleskörűek, a szervezet egészségének védelmében betöltött szerepük pedig ma már egyértelműen igazolt. Ennek a ténynek a felismerése számos természetes kezelési módszer ötletét vetette fel szinte minden orvosi területen, így a nőgyógyászatban is.

Ezer médium harsogja folyton, hogy a kismamáknak hogyan kell megőrizniük egészségüket a terhesség alatt babájuk védelmében: hogy milyen vitaminokat szedjenek, mit egyenek és mit ne, vagy hogy éppen hogyan sportoljanak. Saját tapasztalatomból mondom, hogy a kismamák többségét a rengeteg információ szinte ellepi, és gyakran előfordul, hogy nehezen igazodnak ki a sokszor egymástól eltérő ajánlások, javaslatok között.

A sok tanács között azonban ritkán esik szó arról, hogy az egyik legfontosabb dolog, hogy a hüvely egészséges egyensúlyi állapotát megőrizzük a terhesség előtt és folyamán. A visszatérő hüvelyi fertőzésekkel élő nők ugyanis magasabb szülészeti komplikációs rizikóval is rendelkeznek.

A hüvelyben élő mikrobaközösség nem egészséges összetétele és/vagy mennyisége az egyik legfontosabb háttérmechanizmus a koraszülés és a szülés körüli komplikációk esetében [1]. Felismerve azt a tényt, hogy a nők egészséges hüvelyi mikroflórájának nagyon fontos védelmi szerepe van, egyre inkább arra irányulnak a kezelések, hogy ezt a védő bakteriális „közösséget” képesek legyünk megőrizni.

A probiotikumokat elterjedten alkalmazzák a nőgyógyászatban

Kismamák egészsége a terhesség alattTalán nem olyan ismert tény, hogy a probiotikumokat ma már elterjedten alkalmazzák a nőgyógyászati gyakorlatban is. Az ilyen jellegű, kiegészítő kezelésre alkalmazott baktérium törzsek közül van olyan, amelyet a nőgyógyászat már 40 éve használ biztonságosan (pl. Lcr35®) különböző indikációkban, mint például a vaginális fertőzések csökkentése [pl. 2], kiegészítő kezelés az antibiotikumos vagy gombaellenes szerek alkalmazása mellett [pl. 3], a változó korú hölgyeknél a visszatérő hüvelyfertőzés kockázatának csökkentése [pl. 4], a hüvelyflóra regenerációja érdekében [pl. 5], illetve szokták használni a probiotikumokat a szülést követő székrekedés enyhítésére is például [pl. 6]. Nemcsak szájon át szedhető probiotikus készítményeket javasolhat az orvos a páciensek számára például antibiotikumkezelés mellett vagy azt követően, hanem arra is lehetőség van, hogy speciálisan a hüvelyi környezetre kifejlesztett probiotikumtartalmú hüvelykapszulát alkalmazzanak szükség esetén, kiegészítő kezelésként. Az antibiotikumos kezelés ugyanis nemcsak az emésztőrendszer jótékony mikróba közösségére nézve jár kellemetlenséggel, hanem sok esetben a hüvelyflóra összetétele is zavart szenved, lehetőséget teremtve ezzel a később megjelenő kórokozók helyi elszaporodásának [5].

Általában a probiotikumot tartalmazó hüvelykapszulákban tejsavbaktériumok vannak. Ennek az az oka, hogy a természetes hüvelyi flórában a Lactobacillus (tejsavbaktérium) nemzetség fajainak jelenléte a domináns és elsősorban az ő aktivitásuknak köszönhető az egészséges egyensúly fenntartása. „A hüvelyi fertőzések kezelésében – az eddigi áttekintett klinikai eredmények alapján – a Lactobacillusokat tartalmazó probiotikumok alkalmazása az antibiotikumkezelést követően gátolja a kórokozók ismételt elszaporodását, ezért a módszer új adjuváns kezelésnek tekinthető még a nagy kockázatú betegek esetében is [3] – vonták le a következtetést az egyik, a témában született, legfrissebb összefoglalónak a szerzői.

Célszerű lenne tehát, ha a leendő kismamák preventív jelleggel a születendő gyermekük védelme érdekében a várandósság előtt, nem csak a terhességi vitaminokat szednék, hanem gyakori hüvelyi fertőzések esetében, a nőgyógyászuk segítségével és útmutatásával, helyreállítanák az egészséges hüvelyi mikroflóra-egyensúlyt is. Az erre a célra vonatkozó nőgyógyászati kezelési ajánlások között pedig azt gondolom, hogy minden nő szívesebben fogad el egy olyan természetes alapokon nyugvó kezelést, amely hatékonyan, de mégis kockázatmentesen képes az egészséges egyensúlyt megteremteni, visszaállítani.

Balassa Tímea, MSc
okl. biológus,
tudományos tanácsadó

 

Felhasznált irodalom

  1. Vitali, B., Cruciani, F., Baldassarre, M.E., Capursi, T., Spisni, E., Valerii, M.C., Candela, M., Turroni, S., Brigidi, P., 2012. Dietary supplementation with probiotics during late pregnancy: outcome on vaginal microbiota and cytokine secretion. BMC Microbiol. 12, 236. doi:10.1186/1471-2180-12-236
  2. Bodean, O., Munteanu, O., Cirstoiu, C., Secara, D., Cirstoiu, M., 2013. Probiotics — a helpful additional therapy for bacterial vaginosis. J Med Life 6, 434–436.
  3. Parma, M., Stella Vanni, V., Bertini, M., Candiani, M., 2014. Probiotics in the prevention of recurrences of bacterial vaginosis. Altern Ther Health Med 20 Suppl 1, 52–57.
  4. Bisanz, J.E., Seney, S., McMillan, A., Vongsa, R., Koenig, D., Wong, L., Dvoracek, B., Gloor, G.B., Sumarah, M., Ford, B., Herman, D., Burton, J.P., Reid, G., 2014. A Systems Biology Approach Investigating the Effect of Probiotics on the Vaginal Microbiome and Host Responses in a Double Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial of Post-Menopausal Women. PLoS One 9. doi:10.1371/journal.pone.0104511
  5. Petricevic, L., Witt, A., 2008. The role of Lactobacillus casei rhamnosus Lcr35 in restoring the normal vaginal flora after antibiotic treatment of bacterial vaginosis. BJOG 115, 1369–1374. doi:10.1111/j.1471-0528.2008.01882.x
  6. Sakai, T., Kubota, H., Gawad, A., Gheyle, L., Ramael, S., Oishi, K., 2014. Effect of fermented milk containing Lactobacillus casei strain Shirota on constipation-related symptoms and haemorrhoids in women during puerperium. Benef Microbes 1–10. doi:10.3920/BM2014.0076

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

 

Protexin