Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Lcr Regenerans® baktérium a női egészségért!

Egyes probiotikus baktériumokat kifejezetten a női egészség szolgálatára „edzenek”. A Lactobacillus c. rhamnosus (Lcr35®) baktériumtörzset egy különleges, egyedi technológiával arra képezik ki, hogy a lehető legtöbbet tegyen meg a hüvelyi mikrobióta egyensúlyáért és a női egészségért.

Ma már tudjuk, hogy a nők egészséges hüvelyi mikroflórájának nagyon komoly védelmi szerepe van. Éppen ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ezt a protektív bakteriális „közösséget” képesek legyünk megőrizni. A hüvelyi baktérium közösségben a Lactobacillus nemzetség fajainak a jelenléte domináns és elsősorban az ő aktivitásuknak köszönhető az egészséges egyensúly fenntartása. A laktobacillusok tejsavat termelnek, amely csökkenti a hüvely helyi pH értékét, és – többek között – ezzel is akadályozzák, hogy a kórokozó baktériumok túlzott mértékben elszaporodjanak a nyálkahártyán. A lactobacillusok által őrzött védelmi vonal meggyengülhet, ha egy-egy betegség lép fel, vagy antibiotikus kezelés alatt állunk.

Az Lcr35® baktériumtörzs a Lactobacillus c. rhamnosus faj egyik speciális baktériumtörzse, amelyet a nőgyógyászat már nagyon hosszú ideje alkalmaz [1]. Az általa nyújtott, természetes módszeren alapuló segítség lehetőséget ad a hölgyeknek arra, hogy csökkentsék a vaginális fertőzések kockázatát és gyakoriságát, valamint elkerüljék azok kialakulását antibiotikumos vagy gombaellenes szerek alkalmazását követően [2-4].

Nagyon érdekes információkat lehet elolvasni erről a probiotikus baktériumtörzsről a www.probionov.com oldalon.

A normál hüvelyflóra regeneráció elősegítése érdekében az Lcr35® baktériumtörzset a gyártási folyamat során különleges, egyedi technikával „edzik”, ez az ún. tribiotikus folyamat (Probionov, Lyocentre Lab.).

A tribiotikus technológia nemcsak lehetővé teszi, hogy az Lcr35® törzs túlélje majd a hüvelyben uralkodó körülményeket, hanem ezen kívül a speciális folyamat során az Lcr35® glikogén fermentációs képességét az eredeti natív törzshöz képest az ötszörösére növelik. Ez azt jelenti, hogy jelentős mértékben növelik a baktérium tejsav termelő képességét. Ezt annak érdekében teszik, hogy a lehető leghatékonyabban legyen képes majd a hüvely védelmi vonalát erősíteni. Az Lcr35® által termelt tejsav produktum 95%-a L-laktát, amely tejsav típus természetesen is jelen van a hüvelyben. A baktériumtörzs és produktuma (a posztbiotikum) a gyártási folyamat végén egy hüvelykapszulába kerül, amely végül nem csak ezt a kettőt, hanem annak táptalaját is tartalmazza. Utóbbi azért fontos, mert bizonyos esetekben a hüvelyi hám elsorvadt, így a glikogén mennyisége is csökkent. Ilyenkor nagy a jelentősége annak a ténynek, hogy a kapszulával egyszerre jutunk hozzá a lactobacillus törzshöz és a növekedéshez szükséges tápanyagokhoz is [1]. A tribiotikus folyamat végeztével tehát a prebiotikum, a probiotikum és annak természetes posztbiotikuma is együtt lesz jelen a hüvelykapszulában, annak érdekében, hogy a kívánt hatást együttesen erősítsék. [1].

In vitro és in vivo körülmények között is az Lcr35® törzs képes csökkenteni a környezeti pH értékét [4]. Egy 6 hónapos megfigyeléses humán klinikai vizsgálat alapján az Lcr Regenerans® törzs jelentősen csökkenti a visszatérő hüvelyi fertőzések kockázatát is [2].

A laboratóriumi vizsgálatok alapján az Lcr Regenerans® törzs gátolja a hüvelyi kórokozók törzseinek növekedését [5] és a humán klinikai eredmények szerint pedig a bakteriális vaginosis antibiotikus kezelését követően a hüvelyflóra helyreállása szignifikánsan eredményesebb, ha a lactobacillusok (Lcr35®) pótlása is megtörténik [3].

Ez a szabadalommal védett baktériumtörzs és az általa előállított hatóanyag is ismert és elismert természetes módszer, ezért ajánlható minden nő számára, akik ezáltal hatékony és biztonságos eszköz birtokába kerülhetnek és felvehetik a harcot a kellemetlen tünetekkel.

Balassa Tímea, MSc
okl. biológus,
tudományos tanácsadó

Felhasznált irodalom

  1. www.probionov.com
  2. Kern A.M., Bohbot J.M., Cardot J.M.. Preventive treatment of vulvovaginal candidiasis with a vaginal probiotic (Gynophilus®-Lcr Regenerans®): results of the Candiflore observational study. La Lettre au Gynécologue n°370 mars 2012
  3. Petricevic, L., Witt, A., 2008. The role of Lactobacillus casei rhamnosus Lcr35 in restoring the normal vaginal flora after antibiotic treatment of bacterial vaginosis. BJOG 115, 1369–1374. doi:10.1111/j.1471-0528.2008.01882.x
  4. Ribaudi I. Teixidor, Cendra C. Carceller, Espinos M. Twose An Exploratory Pilot Study on the Effects of Lactobacillus casei Subspecies rhamnosus Döderlein on the vaginal pH, Discomfort and Symptoms induced by Recurrent Mycosis and other Etiologies. Genesis N°167 - Mai 2012
  5. Coudeyras, S., Jugie, G., Vermerie, M., Forestier, C., 2008. Adhesion of Human Probiotic Lactobacillus rhamnosus to Cervical and Vaginal Cells and Interaction with Vaginosis-Associated Pathogens. Infect Dis Obstet Gynecol 2008. doi:10.1155/2008/549640

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

 

Protexin