Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

A fogászatban használt probiotikumok hatásmechanizmusa

A szájflóra összetétele igen változatos, a különböző baktériumfajok száma közel ezerre tehető. A változatosság mellett a baktériumok abszolút száma is figyelemre méltó. A nyál minden milliliterében, illetve a foglepedék minden grammjában több százmillió baktérium él. Ezek a baktériumok alakítják ki azt a dinamikus egyensúlyt, amit szájflóra néven ismerünk. Amikor a szájflóra egyensúlya megbomlik, kialakul a dysbiosis néven ismert állapot.

Az egészséges szájflóra fenntartásában egyre nagyobb figyelem jut azoknak a ’természetes’ megoldásoknak, amelyek nem csupán a patogén baktériumok kiirtásában (fertőtlenítőszerek és antibiotikumok) látják az egyedüli megoldást, hanem, ezek mellett a probiotikus baktériumok alkalmazásában is.

Periodontitis

Az egyik vizsgálatban a Porphyromonas gingivalis patogén baktériumtörzs jelenlétét vizsgáltak a szájüreg különböző pontjain, a nyálban, a szublingvális és szupralingvális területeken a probiotikus Lactobacillus reuteri baktérium adagolása mellet. A patogén mennyisége a szopogató tabletta fogyasztása mellett jelentősen visszaszorult, ugyanakkor a plakkok kialakulására nem volt hatással.

A Lactobacillus reuteri profilaktikus jellegű adásával javult a száj mikroflóra-egyensúlya elsősorban a szupralingvális régióban. Ennek egy jellegzetes mutatója, hogy az egészséges szájflórára jellemző törzsek (Neisseria subflava, Campylobacter consisus, Granulicatella adicaens, Streptococcus oralis) jelentősen elszaporodtak, azaz nem csupán a L. reuteri száma nőtt a tartós, 12-hetes adagolás során, hanem a száj mikroflóra összetétele is javult.

Nitrát-redukáló baktériumok

A probiotikumok egyik jellegzetessége az a képesség, hogy nitrogén oxidot (NO) állítsanak elő. Az igen illékony és bomlékony gáz az emlőssejtekben termelődik és igen erős patogén-ellenes hatással rendelkezik. Hogyan képződik az NO2 Elsősorban a zöld leveles zöldségek fogyasztása kapcsán jutunk hozzá, melyet a nyálmirigy vesz fel és tárol elsősorban. A bakteriális (nitrát-reduktáz) enzim hatásra a nitrát nitritté redukálódik, amely önmagában még hatástalan. Ám a szájban lévő probiotikus (elsősorban Lactobacillus törzsek) baktériumok hatására alakul át nitrogén oxiddá, amely már képes a patogének elpusztítására. Ez a leírt mechanizmus adhat magyarázatot arra, hogy a zöldleveles zöldségek fogyasztása miért előnyös fogászati szempontból is.

A fogszuvasodással kapcsolatos legújabb irodalmi áttekintést a következő hírlevelünkben közöljük.

Felhasznált irodalom

 1. Robert P. Allaker and Abish S. Stephen
  Use of Probiotics and Oral Health

  Curr Oral Health Rep
  . 2017; 4(4): 309–318.
 2. Nivoliez, A., Veisseire, P., Alaterre, E., Dausset, C., Baptiste, F., Camarès, O., Paquet-Gachinat, M., Bonnet, M., Forestier, C., Bornes, S., 2014.
  Influence of manufacturing processes on cell surface properties of probiotic strain Lactobacillus rhamnosus Lcr35(®)
  .
  Appl. Microbiol. Biotechnol. doi:10.1007/s00253-014-6110-z

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 

Protexin