Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Az emberi test edzhető. És a baktériumoké?

Nemrég ért véget a téli olimpia. Nagyszerű eredmények születésének lehettünk tanúi. Az eredményekhez, a tehetségen túl, igen sok edzésmunka szükséges. Hasonló a helyzet a baktériumokkal is. Amikor egy termék dobozán elolvassuk az összetételt, nem mindegy, hogy egy adott baktérium-törzs melyik változatát találjuk a készítményben. Azokban az esetekben, ahol a baktériumtörzs neve mellett fel van tüntetve a törzs specifikus megnevezése, az arra utal, hogy a gyártó folyamatosan ellenőrzi a minőséget és a termékben lévő baktériumtörzsek tulajdonságai állandóak.

De, hogyan lehet edzeni egy baktériumot?

A francia biose® laboratórium (https://biose.com/en/) Lcr35-ös Lactobacillus rhamnosus törzsének példáján tudjuk bemutatni a jelenséget.

A laboratórium által használt eljárás lényege abból a megfigyelésből indult ki, hogy a tenyésztési folyamathoz használt baktériumtörzs, a leoltás és a szaporítás folyamán apró, ám a működést lényeges befolyásoló módosulásokon megy keresztül. A kiindulás baktériumtörzs (a humán példában, a tehetséges sportoló) jó kiindulási tulajdonságokkal rendelkezik, például a hámsejtek felszínéhez való kötődés vagy a tejsavtermelő képességével. Mi történik azonban ezekkel a képességekkel az ipari méretű gyártás (oltás-szaporítás) során?

A kutatók azt találták, hogy 369 olyan gén található az Lcr35-ös törzsben, amelyek a probiotikus tulajdonságokért potenciálisan felelnek. A mérések szerint a szaporítási folyamat során egyes gének működése felerősödött, még másoké lecsökkent. 67 olyan gént találtak, amelyek működése megváltozott a gyártási folyamat során. Fontos megjegyezni, hogy nem mutációról van szó, hanem a génexpresszió megváltozásáról, fokozott, vagy csökkent működésről. Más szóval: a meglévő genetikára építve bizonyos tulajdonságok felerősítése vagy lecsendesítése alakulhat ki a gyártási folyamat során.

Ezek után már ’csak’ az a feladat, hogy olyan körülményeket alakítsanak ki (a hasonlattal tovább élve: olyan tréningprogramot állítsanak össze), amely azokat a képességeket erősíti fel, amelyek a probiotikus hatás szempontjából előnyösek. Ilyen tulajdonságok például a bélhámsejtek (Caco-2 sejtek) felszínéhez való kötődés képessége, amely a felszíni fehérjék megnövekedett hidrofil tulajdonságához köthető.

Hasonló hatékonyságnövekedés alakul ki a gyártási folyamat során akkor, amikor az ’edzés’ folyamata a tejsavtermelési képesség növelésére irányul, amelynek különlegesen fontos szerepe van a hüvelyi mikroflóra helyreállításában. Az edzés tehát- az olimpiai hasonlatnál maradva – képes arra, hogy egy jó képességű sportolót sífutóvá vagy akár bob-versenyzővé fejlesszen.

A kutatók azt találták, hogy az edzési folyamaton túl a hatás tovább erősíthető akkor, ha a probiotikus baktériumtörzs mellett a szaporodást segítő prebiotikumot, és a szaporodás során termelt enzimeket (posztbiotikumok) is a kutatás eredményeként létrejött készítmények részévé teszik.

Attól függően, hogy milyen felhasználási területre (gasztrointesztinális, vagy hüvelyi használat) szánnak egy terméket, az edzési folyamat eredményeként létrejött más és más felerősített gént tartalmazó Lactobacillus rhamnosus (Lcr35) használnak, melyek a kereskedelemben IBS Florea (gasztrointesztinális felhasználási terület) illetve Gynophilus (nőgyógyászati terület) néven érhetők el.

Felhasznált irodalom

  1. Nivoliez, A., Camares, O., Paquet-Gachinat, M., Bornes, S., Forestier, C., Veisseire, P., 2012. Influence of manufacturing processes on in vitro properties of the probiotic strain Lactobacillus rhamnosus Lcr35®. J. Biotechnol. 160, 236–241. doi:10.1016/j.jbiotec.2012.04.005
  2. Nivoliez, A., Veisseire, P., Alaterre, E., Dausset, C., Baptiste, F., Camarès, O., Paquet-Gachinat, M., Bonnet, M., Forestier, C., Bornes, S., 2014. Influence of manufacturing processes on cell surface properties of probiotic strain Lactobacillus rhamnosus Lcr35(®). Appl. Microbiol. Biotechnol. doi:10.1007/s00253-014-6110-z

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 

Protexin