Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

A probiotikumok helye az evidencián alapuló orvoslásban

A bélben élő baktériumok száma tízszerese az emberi szervezetben található összes sejtszámnak. Ez a jelentős baktériumtömeg folytonos kapcsolatban áll a mintegy 400 m2-nyi gasztrointesztinális nyálkahártyafelszínnel, amely szervezetünk legfőbb immunszerve. Az egyensúly megbomlása súlyos, sokszor az egész életre kiható betegségekhez vezethet.

A következő cikk szerzője (dr. Wacha Judit, Semmelweis Egyetem, I. Sz. Sebészeti Klinika, Budapest) áttekinti azokat a vizsgálati eredményeket, amelyek – születéstől felnőttkorig – tisztázzák a probiotikus baktériumok egyes kórképekben vizsgált szerepét, igazolható jótékony hatását és helyét az evidencián alapuló orvoslásban.

A tanulmány letölthető:

dr. Wacha Judit:
A PROBIOTIKUMOK HELYE
AZ EVIDENCIÁN ALAPULÓ ORVOSLÁSBAN

Kattintson ide a tanulmány elolvasásához »


Szervezetünk a külső és belső környezetében élő mikróbákkal szoros ökológiai egységben él. Védelmünket szolgálja a normál bőr, száj, légúti, bél és urogenitális flóra. A bélben élő baktériumok száma tízszerese az emberi szervezetben található összes sejtszámnak. Ez a jelentős baktériumtömeg folytonos kapcsolatban áll a mintegy 400 m2-nyi gasztrointesztinális nyálkahártya felszínnel, amely szervezetünk legfőbb immunszerve. Az egyensúly megbomlása súlyos, sokszor az egész életre kiható betegségekhez vezethet. a szerző áttekinti azokat a vizsgálati eredményeket, amelyek – születéstől felnőttkorig – tisztázzák a probiotikus baktériumok egyes kórképekben vizsgált szerepét, igazolható jótékony hatását és helyét az evidencián alapuló orvoslásban.

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 

Protexin