Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Cukor hatására javul az antibiotikumok hatékonysága

Egy kanálnyi cukor nemcsak abban segít, hogy a gyógyszert könnyebben lenyeljük, hanem a hatását is fokozza – ezt mutatták ki egy új vizsgálatban. A Telegraphban ismertetett kísérleti eredmény szerint ha az antibiotikumokat cukorral vesszük be, az drámaian megnövelheti a hatásukat a fertőzésekkel szemben.

A James Collins professzor (Bostoni Egyetem) vezetésével végzett laborvizsgálatok kimutatták, hogy a glükóz és a fruktóz – növényekben található cukrok – stimulálják a baktériumokat és érzékennyé tesziőket a gyógyszerekkel szemben.

A krónikus és visszatérő fertőzések gyakran akkor alakulnak ki, amikor a baktériumok inaktív, nyugvó állapotban vannak. Ezen baktériumokra (ún. perziszterekre) így nincs hatással az antibiotikus kezelés. Néhány hét vagy hónap után azonban aktivizálódnak, és ilyenkor gyakran erősebbek és agresszívabbak, mint korábban voltak; a beteg pedig visszaesik.

A perziszterek különböznek azoktól a baktériumoktól, amelyek genetikai mutáció következtében válnak az antibiotikumokkal szemben rezisztenssé. Viszont éppen olyan súlyos problémát jelenthetnek. Akár hónapokig is eltarthat a betegség, és a fertőzés ráterjedhet a vesére és egyéb szervekre.

A kutatók egy egyszerű fegyverrel, a cukorral próbálták aktivizálni hibernált állapotukból a baktériumokat. A módszert Escherichia colin próbálták ki, amely gyakran okoz húgyúti fertőzéseket, és sikerrel jártak: az in vitro kísérletben a perziszterek 99,9 százaléka két órán belül megsemmisült az antibiotikumok hatására, amelyek cukor nélkül egyébként teljesen hatástalanok voltak.

Egy, a Nature című folyóiratban ismertetett, hasonló eljárás éppen ilyen hatékony volt a perziszter Staphylococcus aureusszal szemben is, amely ugyancsak súlyos fertőzéseket okozhat. A kutatást vezető Collins professzor tervei szerint pedig azt fogják vizsgálni, hogy vajon a cukrok képesek-e a tuberkoózis elleni gyógyszerek hatását is javítani.

"A célunk az volt, hogy a már létező antibiotikumok hatását fokozzuk, nem pedig az, hogy újat találjunk fel, ami hosszú és költséges folyamat lenne" – mondta Kyle Allison, a tanulmány első szerzője, James Collins professzor kollégája.
Hozzátette: "Az eredmények mérhetetlen számú olyan ember életét könnyíthetik meg, akik makacs fertőzésekkel küszködnek, emellett lényegesen csökkenthetik az egészségügyi kiadásokat is."

Felhasznált irodalom

  1. The Telegraph: Sugar makes the medicine work better.
    A spoonful of sugar not only helps the medicine go down but also gives it a boost, a new study claims.

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Protexin