Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

Előnyösebbek a több törzset tartalmazó probiotikumok

Az European Respiratory Society 2010-es barcelonai konferenciáján Mario Cazzola professzor és munkatársai bemutatták annak a három hónapos klinikai vizsgálatnak az eredményeit, melyet a probiotikumok és az iskolás korú gyerekek egészsége közötti összefüggésék vizsgálatára folytattak le.

prebiotikumA három hónapos, dupla-vak, placebo kontrollált vizsgálatba 135 egészséges diákot vontak be, olyanokat, akik a vizsgálatot megelőző évben legalább három esetben vagy felső légúti, vagy gyomor- bélrendszeri betegségben szenvedtek. Az egyik csoport placebot, a másik egy probiotikus baktériumokból álló összetett készítményt (egy lactobacillus és két bifidobaktérium törzs keverékét) és a probiotikumok növekedését elősegítő prebiotikumot is kapott.

A vizsgálat eredménye szerint a probiotikumot + prebiotikumot kapott csoportban a betegségek előfordulási aránya jelentősen, 25%-kal kisebb volt a placebo kontrollhoz képest.

"A vizsgálataink azt mutatják, hogy a szimbiotikus (pro+prebiotikus) kezelés hatásos megelőzés lehet az iskolai hiányzások csökkentésében mind a Th1, mind pedig a Th2 domináns reakciók esetében. – Cazzola professzor szerint az "iskolai hiányzások igen jó mérőszámnak bizonyulnak és csökkentésük nagyon hasznos a gyerekek szülei számára is".

Felhasznált irodalom

  1. Chapman CM, Gibson GR, Rowland I.
    Health benefits of probiotics: are mixtures more effective than single strains?
    Eur J Nutr. 2011 Feb;50(1):1-17

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 

Protexin

 

 

VIDEÓK

Dr. Székely György: A probiotikumok szerepe és fontossága
A probiotikumok működése és a szervezetben kifejtett hatásaik
dr. Wacha Judit: A bélflóra szerepe az anyagcsere-egyensúly fenntartásában
dr. Székely György: Az irritábilis bél szindróma (IBS)
Dr. Wacha Judit: A probiotikumok bélbetegségekben kifejtett hatásai
Vadai Katalin: A probiotikumok jelentősége a terhesség alatt és után