Prebiotikumok, prebiotikumok, szinbiotikumok (klinikai vizsgálatok)
Az utóbbi 2-3 évtized táplálkozástudományi kutatásainak előterében az egészségre káros, illetve fogyasztásra alkalmas termékeken kívül olyan élelmiszerek és táplálék-kiegészítők is az érdeklődés középpontjába kerültek, amelyek az egészségmegőrzésben, bizonyos betegségek megelőzésében és gyógyításában speciális hatással rendelkeznek. Ezen étrend-kiegészítők csoportjába sorolhatók a pre-, pro- és szinbiotikumok is.
A következő cikk szerzői (Wacha Judit, Szijártó Attila, Kupcsulik Péter) áttekintik a fenti táplálék-kiegészítőkkel foglalkozó szakirodalmat, valamint a gyógyításban való felhasználásuk lehetőségeit.
A tanulmány letölthető
Wacha Judit dr., Szijártó Attila dr., Kupcsulik Péter dr.
PREBIOTIKUMOK, PROBIOTIKUMOK, SZINBIOTIKUMOK – IRODALMI ÁTTEKINTÉS KONTROLLÁLT KLINIKAI VIZSGÁLATOK ELEMZÉSEI ALAPJÁN
Kattintson ide a tanulmány elolvasásához »
Az utóbbi 2 – 3 évtized táplálkozástudományi kutatásainak előterében az egészségre káros, illetve fogyasztásra alkalmas termékeken kívül olyan élelmiszerek és táplálék-kiegészítők is az érdeklődés középpontjába kerültek, amelyek az egészségmegőrzésben, bizonyos betegségek megelőzésében és gyógyításában speciális hatással rendelkeznek. Ezen ún. "funkcionális élelmiszerek" csoportjába sorolhatók többek között a pre-, pro- és szinbiotikumok is. A szerzők áttekintik a fenti táplálék-kiegészítőkkel foglalkozó szakirodalmat, valamint a gyógyításban való felhasználásuk lehetőségeit.
Dr. Wacha Judit / Dr. Szijártó Attila / Dr. Kupcsulik Péter