Kedves Olvasónk!

Tekintettel a hatályos jogszabályokra,
ezt a cikket teljes terjedelmében csak egészségügyi szakemberek érhetik el.

Ha Ön egészségügyi szakember az „Egészségügyi szakember vagyok” gombra kattinthat és a tartalom az ÖN számára elérhető lesz. Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, kattintson a „Nem vagyok egészségügyi szakember” gombra és ez a tartalom az Ön számára nem lesz elérhető.

Érdeklődő betegek számára
javasoljuk a protexin.hu tanulmányozását.

A probiotikus baktériumok „edzése” megnöveli a hatékonyságukat

A probiotikus készítmények hatékonysága nagymértékben függ attól, hogy milyen baktériumtörzsek vannak benne, valamint attól is, hogy milyen mennyiségben, mekkora dózisban és mennyi ideig alkalmazzuk őket. Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy ezeket a baktériumokat „edzeni”, tréningezni is lehet, ezáltal pedig növelhető a hatékonyságuk.

Az eljárás nagyon egyedi és ötletes. A Probionov, Lyocentre Laboratórium egy egyedülálló gyártási folyamatot alkalmaz a saját probiotikumaiknak az előállítása során, amelynek neve: tribiotikus eljárás (3-biotikum).

Ez a speciális gyártási folyamat egyrészről lehetővé teszi, hogy a végtermék nem csak probiotikumot, hanem prebiotikumot és annak természetes posztbiotikumát is tartalmazza integrálva egy szinergikus vegyületben. A 3-biotikum folyamattal előkészített termék tartalmazza egyrészről az Lcr35 törzset (Lactobacillus casei rhamnosus sp.35), másrészről prebiotikus szubsztrátot (fructo-oligoszachariddal (FOS) dúsított növényi eredetű tejtermék) és ezen felül még az Lcr35 törzs baktériumai által termelt aktív metabolitok (eubiotikumok) is benne vannak.

Másrészről a 3-biotikum formula egyedi hatékonyságot generál azáltal, hogy stimulálja a probiotikus törzs specifikus génjeit, így létrehoz egy ún. „baktérium trenírozó” hatást. Végezetül, ugyanez a folyamat nagymértékben meg is védi a baktérium törzset, lehetővé téve, hogy szobahőmérsékleten életben maradjon, azaz tárolható legyen.

Ez a technológia lehetővé teszi a baktérium törzsek különböző típusú előkészítését, attól függően, hogy milyen célú felhasználásra szánják majd. Ismert tény, hogy a különböző indikációs területekre szánt készítmények sokszor azonos baktérium fajokat alkalmaznak, pl. a Lactobacillus rhamnosus faj jelen van a gasztrointesztinális panaszok enyhítésére és a hüvelyi fertőzésekre alkalmazott készítményekben egyaránt, hiszen egészséges esetben ez a faj természetesen is jelen van mind a két környezetben.

A Lyocentre Laboratóriumban azonban a különböző területre szánt azonos baktériumtörzsek mégsem teljesen azonos képességűek, mivel más „edzési” eljáráson esnek át a gyártás során a hatékonyság növelése céljából (Nivoliez et al., 2014, 2012).

A kiindulási törzs természetesen azonos, ez az Lcr35®, amely a Lyocenter Laboratories szabadalmaztatott törzse. Azonban a gasztorenterológiai felhasználási területre szánt törzs esetében, a 3-biotikum folyamat során a baktériumok ellenállását megerősítik a gyomorsavval szemben, valamint megnövelik a bél kórokozóival szembeni gátló hatásukat is. Végül növelik az intesztinális epithél sejtekhez való adhéziós képességüket is (Nivoliez et al., 2014). A folyamat végeztével a törzset már elkülönítve: Lcr Restituo® névvel illetik.

A nőgyógyászati célra szánt termék esetében az Lcr35® törzs glikogén fermentációs képességét az eredeti natív törzshöz képest az ötszörösére növelik annak érdekében, hogy jelentősen fokozzák a tejsavtermelő képességét, ezáltal pedig a törzs hüvelyi környezetet regeneráló hatását is. A folyamat végeztével a törzs neve: Lcr Regenerans®

A fent leírt eredményeket a laboratórium kutatói 2012-ben a Journal of Biotechnology, majd 2014-ben az Applied Microbiology and Biotechnology folyóiratokban publikálták.

A megnövelt hatékonyságú baktériumokat tartalmazó készítmények neve: IBS Florea (gasztrointesztinális felhasználási terület), Protexin Gynophilus (nőgyógyászati terület).

Felhasznált irodalom

 1. www.probionov.com
 2. Nivoliez, A., Camares, O., Paquet-Gachinat, M., Bornes, S., Forestier, C., Veisseire, P., 2012.
  Influence of manufacturing processes on in vitro properties of the probiotic strain Lactobacillus rhamnosus Lcr35®.
  J. Biotechnol. 160, 236–241. doi:10.1016/j.jbiotec.2012.04.005
 3. Nivoliez, A., Veisseire, P., Alaterre, E., Dausset, C., Baptiste, F., Camarès, O., Paquet-Gachinat, M., Bonnet, M., Forestier, C., Bornes, S., 2014.
  Influence of manufacturing processes on cell surface properties of probiotic strain Lactobacillus rhamnosus Lcr35(®).
  Appl. Microbiol. Biotechnol. doi:10.1007/s00253-014-6110-z

Küldjünk értesítést a legújabb
szakmai kutatásokról?

Kérdése, javaslata van?

Dr. Székely György (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály, osztályvezető főorvos) válaszol Olvasóink kérdéseire. Írjon nekünk »

 

Protexin